Rutin beslenme içerisinde sıkça tüketilen gıdaların birçoğu aslında sağlığa zararlıdır. Sağlıklı beslenmek için, tüketilen sağlıksız gıdaların yerlerine sağlıklı gıdaları koymak gerekmektedir. Sağlıklı beslenmeyi alışkanlık haline getirmek, kişi istediği takdirde çok kolay olacaktır.
Özellikle buzdolaplarından eksik olmayan gazlı içecekler sağlığa son derece zararlıdır. Bunların yerine bol su tüketmek her açıdan yararlı olacaktır. Beyaz ekmek de sofralarda çokça yer alan bir gıdadır. Besleyicilik açısından zayıftır. Bu sebeple, beyaz ekmek yerine, tam tahıllı ekmekleri yemek çok sağlıklı olacaktır. Tam tahıllı ekmek, kişinin lif tüketimini arttırır. Süt, sağlığa yararlıdır. Ancak süt ve süt ürünlerini seçerken de az yağlı olanları tercih etmek doğru olur. Sıkça tüketilen margarini hiç tüketmemek en iyisidir. Hem tereyağı hem de margarin doymuş yağ oranı yüksek gıdalardır. Birçok margarin trans yağlar da içermektedir. Tüketilen margarinin trans yağ içermemesine ve bitkisel olmasına dikkat etmekte fayda vardır.
Şeker hastalığı riskini azaltmak için, beyaz pirinçten uzak durmak gerekir. Beyaz pirinç yerine kahverengi pirinç tercih edilebilir. İşlenmiş peynir ürünlerini tercih ederken dikkatli olmak gerekir. Yüksek oranda yağ ve tuz içerdiklerinden fazlası sağlığa zararlıdır. Sosis ve sucuk gibi gıdalar işlenmiş et grubundadır. Diyet olarak lanse edilen çeşitleri bulunsa dahi, tamamı fazla miktarda tuz ve yağ içermektedir. Bu sebeple, işlenmiş etlerden uzak durmak gerekir. Bunların yerine tavuk göğüs eti ve balık gibi sağlıklı gıdalar tercih edilebilir.
Hazır çorbalar da pratik olduklarından mutfakların vazgeçilmezleridir. Ancak bu hazır çorbalar, çok miktarda baharat ve tuz içermektedir. Bu da sağlığı olumsuz yönde etkileyecektir. Hazır çorbaların yerine, biraz daha fazla vakit olacak ev yapımı çorbaları tercih etmek en iyisi olacaktır.