Her öğrenci okula giderek, dersleri dinleyerek, ödevler ve projeler hazırlayarak iyi bir gelecek planlar. Öğrenci eğitim hayatında ne kadar başarılı olursa olsun, geleceğini belirleyen ve şekillendirecek olan hep sınavlardır. Sınavlar ülkemizde ve hayatımızda bu kadar önemliyken düşünmemiz gerek en önemli konuda çocuklarımızın, gençlerimizin bu sınavlara nasıl çalıştığıdır. Bu yazımızda doğru sonuçlar alabilmesi ve hayallerine ulaşabilmesi için bir öğrencinin nasıl çalışması gerektiğini anlatacağız.
Dünya üzerinde binlerce yaşam koçu, öğretmen ve uzmanlar bir sınava hazırlanmada en önemli noktanın “hedef” olduğunu söylüyor. Hedef üzerinde yüzlerce yazı yazılıyor ve insanların öncelikle hedefini bilmesi gerektiği söyleniyor. Peki hedef neden bu kadar önemlidir? Hedef önemlidir çünkü ,ilerleyeceğiniz yolda nasıl ilerlemeniz, hangi adımlar atmanız gerektiğini hedefler belirler. Yani bir öğrenci doktor ve öğretmen meslekleri arasında bir seçim yapmakta kararsızsa ve herhangi biriyle ilgili ciddi bir hedefe sahip değilse hangisine uygun olarak çalışacağını bilemez ve ikisini birden yapmaya çabalarken hiçbir şey yapamadan ortada kalır. Bu yüzden sınavlara hazırlanırken ve hayatımızın geriye kalan her adımında önce bilmemiz gereken hedefimizdir. Hedef belirlemenin ardından ideallere gelin, sınava çalışmaya başlamadan önce oturun ve örneğin 460 puan alacağım, Gazi Üniversitesi’ne gideceğim gibi net ideallere sahip olun. Ve bu yolda ilerleyin. Deneme sınavlarında 460 puana varana dek çabalayın. İdealinizdeki okulun puanını mutlaka öğrenin. Seçmek istediğiniz bölüme göre hangi derse daha çok ağırlık vermeniz gerektiğini öğrenin. Çalışmaya başlamadan önce bir program hazırlayın, her zaman bir programınız ve sisteminiz olsun. Zaman dilimleri belirleyin. Bir gün 5 saat, diğer gün 2 saat çalışmak yerine kendinize her gün 5 saat çalışacağınızı söyleyin ve her gün aksatmadan 5 saat çalışın. Konularınıza önem sırasına göre ağırlık vererek çalışın. Örneğin tıp kazanmak isteyen bir öğrenci sınavda çok fazla sayısal çözmesi gerekirken gidip de sürekli felsefe çalışmamalıdır. Felsefeye de çalışmalı ama sadece sınavda kendine gerekeceği kadar çalışmalıdır. Kendinize günlük çözülmesi gereken soru miktarı belirleyin ve onları çözmeden başka bir şey yapmayın. Sürekli deneme sınavlarına girip kendinizi kontrol edin. Okulda ve dershane de dersleri çok iyi dinleyin. Umutsuzluğa düştüğünüz anda size yardımcı olacak insanlarla konuşun .
Sınava hazırlanırken 1 saatlik zaman dilimi için bile kendinize hedefler koyun. Örneğin bugün bir saatte 40 soru çözeceğim, bu hafta matematik den 4 konu bitireceğim gibi… Bunları yaparken her zaman ilerlemelerinizi kaydedin. Bir defteriniz olsun ona her şeyi yazın. Örneğin, bugün pazartesi günü 4 saat konu çalıştım, 100 soru çözdüm, konularımı tekrar ettim, hedefime 4 saat, 100 soru kadar daha yaklaştım gibi… yazarak hangi aşamada olduğunuzu görün. Her şey den önce her zaman umutlu ve inançlı olun . Kendinize inanmanız başarmanızı sağlayacaktır.
güzel yollar değil bence herkes 45 dk çalışmalı ve 5 dk dinlenmeli ben öyle yapıyorum ve öğretmen lisesini bitirdim.
Bende seda ablaya katılıyorum böyle olması gerekir.
Bence gayet iyi tavsiyeler ben 7. sınıfım ve çok çalışmam gerektiğinin farkındayım ama ilham gelmesi gerçekten çok zor oluyor neredeyse her zaman sınavlardan 1 gün önce çalışıyorum bunun zararını da görmüyor değilim hayır 5 alabiliyorum ama verimli olarak çalıştığımı hiç sanmıyorum ayrıca kafama göre çalışıyorum belirli program veya saatim yok bunun için ne önerirsiniz sizce motivasyonum nasıl yükselir?