Her insanda belirli zamanlarda karın şişkinliği, gaz ve buna bağlı gelişen rahatsızlıkların görülmesi çok normaldir. Normal miktarda gazların oluşmuş olmasına rağmen, bazı kişilerde bu durum oldukça sıkıntı yaratıcıdır. Kendinizi gergin, sıra dışı, rahatsız ve hareketsiz hissedebilirsiniz. Karın şişkinliği gündelik hayatı sekteye uğratır ve rahatsızlık verir. Mide, bağırsak ve yemek borusunda oluşan gazların bir çok nedeni vardır. Tek bir sebebe bağlı olmadan oluşum gösterdiği için öncelikle nedenini bulmak da fayda vardır. Hızlı yemek yeme, yutulan hava, besinleri çok fazla çiğnememe, yenilen ve içilen besinlerdir. Karın şişliği, yapılan basit diyetlerle değişim göstermez. Çünkü her insan da farklı olarak kendini gösterir. Karın şişkinliği hazımsızlık, sindirim bozuklukları olarak geri döner. Karın şişkinliğine önlem olarak öncelikle doktorunuza başvurup, nedenini öğrenebilirsiniz. Sonrasında faydalı olan bitkisel çaylardan destek alıp, kendinizi daha sağlıklı hissedebilirsiniz. Öncelikle karın şişkinliğine neden olacak faktörleri ortadan kaldırıp, yeyip içtiklerinize dikkat ederek başlayabilirsiniz. Psikolojik ve fiziksel rahatsızlık veren karın şişkinliği sancısını yok etmek için, bitki çaylarından destek alabilirsiniz. 3 damla ada çayı, 3 damla lavanta yağı, 2 damla gül yaprağı, 3 damla gül yaprağı, 2 damla ardıç yağı, 8 çay kaşığı badem yağıyla bitkisel karışımı hazırlayabilirsiniz. Tüm yağları kasede karıştırın ve karın bölgenize masaj yaparak iyice yedirin. Yemeklerinizi yavaş yiyin ve güne ılık suyla başlayın. Bağırsaklarınızı yumuşatacak olan ılık su sayesinde, karın şişkinliğinizde azalmalar hissedeceksiniz. Elma lifli olduğu için, bağırsaklarınızı yumuşatacak, kabızlık ve buna bağlı gelişen gaz şişkinliklerine engel olacaktır. Midede aşırı gaz birikmesi karın şişkinliğine neden olmaktadır.
Karın bölgesinde olan şişkinlikler ve gazlar ağrıya neden olurlar. Karnınıza yapacağınız masajın haricinde, içebileceğiniz bitki çayları da mevcuttur. Melisa, anason, rezene, biberiye, kekik, ada çayı, zencefil ve papatya dır. Melisa çayı sindirim sistemini düzenler, strese bağlı oluşan şişkinlikleri vücudunuzdan atarak rahatlamanızı sağlamaktadır. Ruhsal ve fiziksel açıdan sakinlik ve dinginlik verecek olan melisa çayından günde 2 fincan şekersiz olarak içilmesi yeterli olacaktır. Rezene bilindiği gibi bebeklerin de gaz oluşumuna bağlı karın şişkinliklerinde kullanılan bitkilerden biridir. Oldukça faydalı olacak olan rezene çayının da günde 2 fincan içilmesi yeterli olur. Ada çayı bulantı, mide ağrısı ve gaz sancılarını çözerek rahatlama sağlar. Ayrıca bedensel ve ruhsal sakinleştirici özelliği sayesinde sık kullanılan bitkiler arasındadır. Anason gaz sancıları için kesin çözüm olarak bilinir. Büyük küçük herkesin gönül rahatlığıyla kullanabileceği bitkidir. Anason hazımsızlık, gaz sancısı, bulantı, sindirim problemleri, kalp çarpıntısı ve sinirsel kusmalara karşı önleyici rol oynayacaktır. Papatyanın çayı da, yağı da bağırsak gazlarına iyi gelecek, karın şişkinliklerini tedavi edecektir. Papatya yağından bir miktar karın bölgenize yapacağınız masajla, spazmları önleyebilir, sancıları azaltabilirsiniz.
Kekik geleneksel olarak yaygın kullanılan bitkiler arasındadır. Bulantı, kusma, mide ağrıları, gaz sancıları, spazm oluşumlarında kullanılan özel bitkiler arasındadır. Kekik hazmı kolaylaştırır, suyu da yağı da sancıları azaltır. Her derde deva olan kekik, karın şişkinlikleri tedavisinde de önemli bir rol oynamaktadır. Bağırsak düzenini bozan gaz sancıları, karın şişkinliği yaptığı için beden rahatsızlığınızı açığa çıkarır. Karın şişkinliklerinin ve gaz sancılarının bir diğer nedeni ise, hareketsiz bir yaşam biçiminden kaynaklanmaktadır. Sindirim sistemine bağlı bir takım enfeksiyonlar da, karın şişkinliğine sebebiyet vermektedir. Burada devreye girecek olan kekik iltihaplanmaları tedavi edip çözüm getirecektir. Bitkileri ayrı ayrı, kendi bedeninize daha yakın hissettiğiniz her hangi birini seçerek demleyebilirsiniz. Bitki çayı tedavisini her gün düzenli olarak uygulayabilir, yaşam kalitenizi düşüren rahatsızlıklardan kurtulabilirsiniz. Her insanda bağırsak hareketleri farklı düzende çalışır. Gaz sancılarının ne sıklıkta kendini gösterdiği de dikkate alınması gereken bir süreçtir. Ağızda iyi sindirilmeyen besinler, midede sindirilmeye hazırlanır ve oldukça yorucu olarak karın şişkinliğine neden olur. Bu sebepten dolayı, besinleri öncelikle iyice çiğneyerek ağızda sindirmeliyiz. Midede daha rahat ve zahmetsiz bir sinirim olması için ilk kurallardan biridir. Mideyi yormayan gıdalara bir süre devam edilmelidir. Midenin dinlenmesi, gaz şişkinliklerinin giderilmesi için mide hazmını zorlaştıran gıdalardan kaçınılmalıdır. Karın şişkinliği, hayatınızı olumsuz yönde etkiler, iş v sosyal yaşantınızın düzenini bozar. Faydalı bitki çayları ve yağlarından da destek alarak karın şişkinliklerini son verebilirsiniz. Midenin rahatlama hissini uzatan yağlı gıdaları, daha dikkatli tüketmek oldukça faydalı olacaktır.
kesinlikle kuru kayısı…