Her yıl yüzbinlerce kişiyi ölüme sürükleyen sigara kullanımına gün geçtikçe yeni alternatifler eklenmeye başlıyor. Tiryakiler için sigarayı bırakmak için çeşitli yöntemlere başvururlar. Başvurulan kaynakların ne kadar sağlıklı olduğu, sigarayı bırakmak için doğru alternatif olduğu tartışılır. En son İngiltere’ de yaygın olarak kullanılmaya başlamıştır. Sigara bırakma yöntemleri arasında gösterilen, fakat ciddi zararları olan elektronik sigara doğru bir alternatif sınıfında yer almıyor. Sanıldığı kadar masum olmayan elektronik sigara, 10 nefeste kanserojen nitrozamin içerdiği uzmanlarca kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalara göre, normal sigara dan çok fazla bir farkı olmayan elektronik sigarayı günümüzde sigara bırakmak adına kullananların sayısı küçümsenmeyecek ölçüde fazladır. İngiltere’ de elektronik sigara kullanımının sayısı her geçen artış göstermektedir. Tiryakiler güvenilir liman olarak gördükleri sigaranın içeriğini öğrendiklerinde kesinlikle içmeye devam etmeyeceklerdir. Bu pazar gittikçe büyüyor. Sadece İngiltere’ de 700 bin kişi E- sigara kullanıyor. Ucuzluğu ve normal içilen sigaran daha az zararlı olduğu düşüncesi, tiryakilerin ilgisini çekmektedir. Elektronik sigarada tütün yerine buhar kullanılmaktadır. Buhar üretilmesi de normal sigaradan daha az zararlı olduğu kanısına vardırıyor. İçe çekilen buhar akciğer solunum yoluna ciddi zararlar verdiği düşünülmektedir. 30 kişi üzerinde yapılan araştırmaya göre, elektronik sigaranın ciğerlere ciddi ölçüde zarar verdiği kanıtlanmıştır.
Elektronik sigara kül, izmarit ve kokusunun olmaması kullanıcıları kendisine çekmeyi başarıyor. Almaya’ da piyasaya sunulduğu andan itibaren yasaklanmıştır. Bir çok kişiye göre normal sigaradan daha az zararı olduğu halde, neden yasaklandığıdır. Normal sigaranın sağlığa daha fazla zarar verdiğini belirten, ürün kullanıcıları neden normal sigaranın değil de, elektronik sigaranın yasaklandığını gündeme getiriyorlar. Elektronik sigara Türkiye, Norveç, İsviçre ve Çin’ de kullanımı yasaklanmıştır. Elektronik sigaranın zararları ve faydaları tartışma konusu olmuştur. Normal sigaraya göre zararları tartışılırken, bu konuda ikiye bölünmüştür. Normal sigarada nikotin ve zararlı maddeleri ciğerlere taşırken, elektronik sigara da dudak alışkanlığı doyumuna ulaşmak için kullananlar mevcuttur. Elektronik sigara kullanarak, normal sigara kullanımını azaltan ve bırakanlar olmuştur. Bu duruma ise tamamen karşı bir taraf oluşmuştur. Elektronik sigara yeniliğine karşı çıkan grup ise, yasaklanması konusunda bir çok faaliyetlerde bulunuyor. İçeriğindeki maddeler akciğer hastalıklarına neden oluyor ve solunum yollarını tıkıyor kanısındalar. İnsan vücudunu uyuşturan ve tehlike saçan bir madde olarak yasaklanması gerektiğini savunuyorlar. Elektronik sigara başta olmak üzere, yalancı ve dumansız sigara, insanların ilgisini çeken alternatiflerdir. Bunların hepsi buharlaştırıcı bir cihazdır ve normal sigaranın içeriğini barındırmamaktadır. Sigara kullanımı her nasıl olursa olsun, sağlığı tehlikeye atmaktır. Her geçen gün artan ve yaygınlaşan sigaranın zararları, bugün ve yarın bırakacağım sözleriyle her gün tekrar ediyor.
Elektronik sigara kullanımı konusunda zararları tam olarak kesinlik kazanmamışken, uzmanlar rizikolar konusunda uyarılar yapmaya devam ediyorlar. Koku, tat, kullanım açısı, içeriğindeki sıvı karışımı ve buharlaşan küçük bir alettir. Fakat zararları da aynı şekilde her çekilen nefeste kendini gösterecektir. Elektronik sigara aslına bakılacak olursa, sigarayı bırakmak isteyenler için üretilmiştir. Esas amacı sigarayı bıraktırmaktır. Sigarayı bırakırken alternatif olarak kullanılan bir sistemdir. Günümüzde kanser hastalıklarına davetiye çıkaran sigaranın, insan sağlığı için sayısız zararı vardır. Elektronik sigara neredeyse gerçeği kadar zararlıdır. ABD’nin yaptığı araştırmalar sonucunda bu kanıya varılmıştır. Sigarayı bırakmak adı altında piyasaya sunulan elektronik sigaranın faydasının olmadığını, normal sigara etkisi göstererek vücuda zararlı olduğu belirtilmektedir. Elektronik sigara piyasada yeni olan, sigara bırakmaya alternatif olarak gösterilen bir sistemdir. Fakat yapılan bir çok araştırmaya göre, faydalarından çok zararının ortaya çıkması da, bu konudaki olumlu düşüncelerin yerini değiştirmiştir.
Sayın admin iyi hoşta elektronik sigara zararlı demişsiniz ama ingiltere de yayılıyormuş bunu anlamadım AET nin en önemli ülkelerinden birinin sağlık bakanlığı nasıl izin vermiş? Bildiğim kadarı ile ABD de bütün sağlık kuruluşların testlerinden geçmiş zararı yok ama yararı da yok diye rapor verilmiş şu sizin yazdığınız araştırmaların detayını verirseniz sevinirim bende araştırırım çünkü ben de bir kullanıcıyım ve kullandığımdan beri sigara içmiyorum tabii zararlı olduğuna inanırsam somut araştırmalar sonucunda bunu da bırakırım şu ‘yapılan araştırmalar sonuçlarını’ detaylandırırsanız sevinirim. Saygılar iyi çalışmalar dilerim.
Normal sigarada çok büyük rant olduğu bir gerçektir. Elektronik sigaranın zararları konusunda da her nedense hem Türkiye’nin hem Fransa’nın hem de diğer ülkelerin bugüne kadar kesin bir açıklama yapamaması, rapor hazırlayamaması da manidardır. Ülkelerin Sağlık bakanlığı var, laboratuvarları var, doktorları var, bilim adamları var. Elektronik sigara da ortadadır, kullanılan likitler de ortadadır. 1 günde incelenip kamuoyuna paylaşılabilir bir rapor nedense aylarca açıklanmıyor. Çünkü raporu yayınlarlarsa ülkelerin vergi sistemi etkilenir, ülkelerdeki rant başka sektörlere kayar diye düşünüyorum. Elektronik sigaradan en fazla vücuda nikotin alırsın. Nikotinin zararlarını vücuda verebilir. Ancak bildiğim kadarıyla normal sigaradaki katranı, zifiri vs. almıyorsun. Normal sigaranın zararları bu kadar kesinken, ispatlanmışken, özellikle de kanser yapma riski, neden halen bu durum tartışılıyor o da ayrı bir tartışma konusu, ayrı bir rant konusu diye düşünüyorum. Saygılarımla.
Ben de şunu sormak isterim bu işte kesin bilgisi olan arkadaşlara günde 1,5 paket sigara içiyordum bir aydan biraz fazla bir zaman öncesine kadar. 18mg/ml likitle başladım şimdi 9mg/ml lik likit kullanıyorum ve iki günde 1,6ml bitiriyorum. Ben sizce bunu bırakıp tekrar sigara mı içeyim? İkisini de bırakamıyorum, bu cevabı vermeyin!
Sigara kullanan ve e-sigara almayı düşünen biri olarak şunları söylemem gerek;
Sigarayı o kadar incelemişler, 3000 küsür zararlı madde bulmuşlar. Allah’ın bir kulu da şu likitleri ve buhar halini incelese olmaz mı?
E-sigara zararlı diyorlar! Sigara çok mu faydalı imiş?
Neyse bir büyüğümüzün oğlu e-sigara işine girerse inceleyip kılıfına uygun bir rapor yayınlarlar, tabi güçleri “filip moris”e yeterse.
Neye zararlı bu elektronik sigara diye soracak olursak cevabı, Hazine Müşteşarlığına olur.
Avrupa ülkelerine kıyasla İtalya gibi muhafazakar bir ülkenin Sağlık Bakanlığı likitlerin üretilmesine ve satışına izin veriyor.Ben rahatlıkla kullanıyor ve hiç bir şikayette bulunmuyorum çünkü kaliteliler …Benim bir şikayteim yok ama Sigarayı bıraktığım için bakkal’ın var… İşte zararları…bugün bir paket sigaraya nerde ise 10 TL. veriyorsun bunun 7-8 tl sini vergi olarak ödüyorsun.