
Mide içeriğinin yemek borusuna kaçması sonucu meydana gelen rahatsızlık reflüdür. Bir çok kişinin ortak noktasıdır, gündelik hayatı olumsuz etkileyebilecek hastalıktır. Hastalık en çok mide yanmasında kendisini gösterir. Mide yanmasının yanı sıra, mide suyunun ağza gelmesi, yutkunmada yanma hissi ve mide şişkinliğiyle kendisini gösterir. Bu rahatsızlığı çoğaltıp azaltan şifalı bitkiler ve yiyecekler mevcuttur. Bunun için öncelikle önlemini alarak şikayetleri azaltabiliriz. Öncelikle dikkat edebileceğiniz noktalar az ve düzenli yemek olacaktır. Yemeklerinizi az ve sık tüketmeye özen gösterin. Özellikle reflüyü tetikleyen besinler, baharatlar ver içeceklerden uzak durmak rahatsızlık hissetmemeniz için çok faydalı olacaktır. Reflüyü tetikleyen gıdalar çikolata, işlenmiş etler, kafein, sigara, alkol, nane, domates, soğan, sarımsak, sirke ve meyve suları reflünün sizi rahatsız etmesini sağlar. Bunun yanında riski azaltacak besinler de bulunmaktadır. Mide dostu ve kesinlikle rahatsızlık hissetmeden gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Bitki çayları da rahatsızlığın önüne geçip engelleme rolü üstlenirler. Mide dostu olan bitkilerden faydalanmak doğru tercih olacaktır. Şifalı bitkilerin nasıl ve nerede kullanılacağı konusunda fikir sahibi olursanız, rahatsızlık hissettiğiniz anda destek alabilirsiniz. Papatya ve rezene çayları bu bitkiler arasındadır. Mideyi rahatlatan etkisi sayesinde reflü oluşum sürecinde azaltıcı etkisini ortaya koyar. Meyan kökü sindirim sistemini sakinleştirici etkisiyle rahatlık verir. Bununla beraber ortaya çıkaracak olan faktörleri en aza indirmeye çalışarak yediklerinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Elma, patates, brokoli, lahana, fasulye, sebze bol miktarda tüketilerek mide asit salgılanmasını engelleyebilirsiniz. Mide suyunun salgısı şişkinlik, ağızdan gaz çıkarma gibi mideyi büyük ölçüde rahatsızlık içinde bırakacaktır. Yemek yedikten hemen sonra uzanmamak, besinlerin sindirilmesini beklemek gerekiyor. Aksi halde mide bulantısı, kusma, yanma şikayetlerini beraberinde getirir. Leblebi midenin suyunu aldığı için mide dostu olarak bilinir ve yemeklerden sonra 1 avuç yenmesi tavsiye edilir.
Özellikle uzmanlar tarafından şifalı bitkilerle reflü reçetesi oluşturulmuştur. 200 gr. çörek otunu kahve değirmeninde çekelim. 1 kg. balı içine koyup karıştıralım. 3 gün bekledikten sonra sabah ve akşam birer tatlı kaşığı yiyelim. Mide dostu olan çörek otu ve bal, reflüyü tedavi edici etkisiyle kısa sürede faydasını gösterecektir. Kudret narının mideye olan şifalı etkisi tartışılmaz mucize niteliğindedir. Zeytin yağında bekletildikten sonra yenmesi halinde midenin zamanla dengesini korumasında yardımcı olacaktır. Ayrıca anason, nane, bal ve lavanta ile hazırlanan çayı sabah akşam içelim. Bu harika çay daha rahat yemek yemenizi sağlayarak, istediğiniz her şeyi gönül rahatlığıyla tüketmenizde faydalı olacaktır. Gün içinde asitli içecekleri az tüketmeye özen gösterin. Büyük bardaklar yerine küçük bardakları tercih edin. Çünkü midedeki asidi azdırıcı etkisiyle tüm gün mide yanması yaşamanızı sağlarlar. Bunun yerine zencefil, rezene ve hatmi kökü çayları midenizi rahatlatarak sorunsuz günler ve saatler geçirmenizi sağlayacaktır.
Ben bir çok hap içtim, en son doktorum bana Erzincan’dan çıkan ekşi su maden suyunu önerdi. Günde iki tane içtim ve çok rahatladım, işe yaradığını gördüm gerçekten. Denemenizi tavsiye ederim.