Obezite: Obezite vücutta aşırı derecede yağ birikmesiyle oluşan hastalıktır. Obezite insanın günlük kullanabileceği enerjiden daha fazla kalori almasıdır. Sağlıklı bir yaşam için alınan kalori ile harcanan enerji dengeli olmalıdır. Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının %15-18’i, kadınlarda ise %20-25’i yağ dokusudur. Bu oranın erkeklerde %25, kadınlarda %30’un üzerine çıkmasıyla obezite ortaya çıkar.
Obezitenin çeşitli nedenleri vardır. Bunlar; aşırı ve yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsizlik, yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, sosyo kültürel etmenler, gelir durumu, hormonal ve metabolik etmenler, genetik etmenler, psikolojik problemler, sık aralıklarla düşük enerjili diyetler, alkol ve sigara, antidepresif ilaçlar, doğum sayısı ve doğumlar arası sürelerdir.
Obezite için yaşamın ilk yıllarındaki beslenme biçimi önemlidir. Obezitenin görülme olasılığı, anne sütüyle beslenen çocuklarda beslenmeyenlere oranla daha düşüktür. Obezitenin yol açtığı sağlık problemleri arasında insülin direnci, hipertansiyon, safra kesesi hastalıkları, felç, uyku apnesi, karaciğer yağlanması, astım, solunum zorluğu, gebelik komplikasyonları, aşırı kıllanma, ameliyat risklerinin artması sayılabilir. Dünya Sağlık Örgütü obezitenin saptanmasında Beden Kitle İndeksini kullanmaktadır. BKİ vücut ağırlığının, boy uzunluğunun metre cinsinden karesine bölünmesiyle bulunan orandır.
Obezitenin tedavi yöntemleri:
Tıbbi beslenme (diyet): Vücut ağırlığı boya göre oranı BKİ 18,5 – 24,9 olması hedeflenir. Egzersiz tedavisi: Egzersiz türü; yürüyüş, aktivelerde artış, direnç egzersizleridir. Sıklığı haftada beş gün veya hergündür. Süresi 40-60 dakikadır. Davranış değişikliği, cerrahi müdahalelerdir.
Obezite hakkında şu makalemizi de okumanızı tavsiye ederiz; Obezite Nedir