Kulak çınlaması kulak içinde hissedilen şiddetli ıslık gibi seslerin sürekli hissedilmesidir. Nedenini bilemezsek de sık sık karşılaştığımız durumlardan biridir. Oldukça rahatsız edicidir ve dış ses kaynağından gelmemesi de bir oluşumun arkasından gelen seslerdir. Çok gürültülü ortamlardan çıkıldığı zaman genel olarak hissedilir. Psikolojik ve ruhsal bir çok durumun tetikleyicisi, oluşabilecek bir çok rahatsızlığın habercisi olabilir. Vücutta bulunan bir çok hastalığın belirtileri veriyor olabilir. Bu önemli işaretler de insanlar kendilerini çaresiz hissedebilir ve duruma engel olamayabilirler. Bunun bir çaresi olmadığını düşünmek oldukça yanlış bir tutumdur. Tıptaki adı Tinnitus olarak bilinir. Kulak içinde duyulan pek çok farklı sesin tırmalama gibi hissedilmesi, oldukça rahatsız edici bir durumdur. Yani birden fazla sesin aynı anda duyulması ve birbirine karışması gibi duyulabilir. Bunun bir çok nedene bağlı olarak oluşması söz konusudur. Kulak hücrelerinin yüksek gürültüye maruz kalarak zarar görmesidir. Yüksek sesle müzik dinlemek veya yoğun yüksek sesli iş ortamı bunlara örnek olarak gösterilebilir. Tinnitus kanamaya bağlı olarak sinyal vermeye başlar. Önemli olan kaynağını bularak tedaviye başlanmasıdır. Bu şikayetleri hissediyor ve sık yaşıyorsanız, mutlaka doktorunuzdan yardım almalısınız. Çünkü yüksek sese maruz kalarak kulakları ciddi anlamda zedelemiş olursunuz. Kısmen işitme kaybı yaşamak da mümkündür. Gürültülü yerlerden çıkıp gece sessiz uyumaya çalışıldığında kulak çınlamasıyla daha çok karşılarsınız. Oldukça rahatsız vericidir ve herkesin mutlaka yaşadığı bir durumdur.
Bir çok kişi kulak çınlamasını ciddiye almazlar ve doktora görünmeyi düşünmezler. Oldukça ciddiye alınması gereken bir rahatsızlıktır. Kulak çınlamasını oluşumunu yüksek ses ortamındaki mesleğinizden koruyamıyorsanız, bazı önlemleri almanız zor değildir. Yatmaya yakın cafeinli içeceklerden uzak durarak kulak çınlamasını önleyebilirsiniz. Aşırı gürültüye mecbur kalmadıkça maruz kalmamaya özen gösterin. Yüksek volümlü sesli müzikleri kulaklıkla dinleme alışkanlığınızdan uzun süre vazgeçin. Bununla beraber aşırı sessiz ortamlarda kulak çınlamasını tetikleyeceği için, çok hafif hissedeceğiniz sesle uyuyabilirsiniz. Çok düşük volümlü bir müzik sesi buna örnek verilebilir. Stres ve yorgunluk da kulak çınlamasını artırıcı durumlardan biridir. Uyumaya geçmeden önce hafif egzersiz veya gevşeme hareketleriyle rahatlayıp daha kaliteli bir uykuya geçebilirsiniz. Dışarıdan gelen faktörler kulak çınlamasına neden olabileceği gibi, içeriden oluşabilen etkenlerde tetikleyici unsur olarak görülebilir. Kulak enfeksiyonu ve kulak kirine bağlı tıkanıklıklar çınlamaya neden olabilir. Bir çok kullanılan ilacın kulak çınlamasını tetiklediğini bilmek de fayda var. Yüksek kan basıncı, anemi ve çeşitli alerjik durumlar da kulak çınlamasını beraberinde getiren diğer dışsal faktörlerden bazılarıdır. Kısa sürede kendinizdeki durumu fark edip, mutlaka ciddiye almalısınız. Aksi taktirde tehlikeli sonuçları beraberinde getirmeniz kaçınılmaz olabilir.
Sağlıklı bir yaşam süreci vücudun vermiş olduğu sinyalleri dikkate alarak mümkün olabilir. Kulak sağlığı da vücudun her bölgesinden etkilenebilen veya etkileyen en önemli organlarımızdan biridir. Kulak çınlaması deyip geçmemek gerekmektedir. Bazı hastalıkların oluşumunda psikolojik etkenler baş rol oynarlar. Kulak çınlamasının öncelikle nedenleri belirlenerek ve uzun süren tetkikler sonucunda süreç başlamalıdır. Her kulak çınlamasının farklı nedenlere bağlı değişme göstereceği için, tedavisi süreci de değişim gösterebilmektedir. Yaşlılığa ve değişik ilaç kullanımına bağlı olarak değişme gösterebilen kulak çınlamalarının kesin tedavisi olamadığı gibi önlenebilir durumu daha fazladır. Alınabilecek bazı önlemler sonrasında kulak çınlamasını engelleyebilecek oluşumları kontrol altına almış oluruz. Çok sessiz ortamlarda kulak değişik sinyaller vererek çok rahatsız edici olacaktır. Çok az ve arka fonda dinlenilen bir müzikle uyumak doğru olacaktır. Aşırı tozlu ortamlara maruz kalmamaya dikkat etmek gerekiyor. Kulak içini temizletmek ve kir dolayısıyla tıkanmasını önlemek de faydalı olur. Kulak iltihapları ve enfeksiyonlarının da tedavisiyle tehlikeli oluşumların önüne geçmiş olursunuz. Kan akımı günlük yapılan egzersizlerle harekete geçirip düzenlenmesi gerekiyor. Şeker, hipertansiyon gibi hastalıklarla mücadele eden kişilerin mutlaka gündelik egzersizlerini yapmaları belirtiliyor. Bilinçsiz ilaç kullanımı da kulak çınlamasını tetikleyen faktörlerden biridir. Duymayı güç bir hale getirecek olan kulak çınlaması, hayatı olumsuz yönde etkiler. İlerleyen yaşlarda daha sık görülebilen çınlamalar, tek bir sese karşı duyarlılık göstermenizi sağlayarak sinirlerinizi bozacak duruma getirebiliyor. Gündelik egzersizler, alkol ve cafein içeren içeceklerden uzak durmak ve belirtilen tedavi yöntemlerine göre önlem alarak yaşamak daha sağlıklı hayatı işitmeyi beraberinde getirecektir.