Konuşma sorunlarından ve bozukluklarından biri kekemeliktir. Genellikle bireylerin heyecanlandıklarında, baskı altına girdiklerinde, sinirlendiklerinden, yeni kişilerle konuşurken, toplum karşısında konuşurken takılmanın arttığı gözlemlenenler arasında. Peki, ne zaman ortaya çıkıyor bu konuşma sorunu?
Kekemelik genel olarak dil gelişiminin başladığı zamanlarda ortaya çıkan bir durum Yani özellikle 2-6 yaş arasında. Çocuklarda düşünme gelişimi, konuşma gelişimine göre daha önde seyreder. Bu da düşüncelerin söze dökülmesi noktasında bazı sıkıntılar yaşanmasına sebep olabilir. Daha çok belirgin olduğu yaş ise genellikle 5 yaş civarıdır. Yine erkek çocuklarda kız çocuklardan daha fazla görüldüğü bilinen gerçekler arasında. Kekemeliğin oluşmasına neden olabilecek birçok faktör var. Psikolojik, fizyolojik ve kalıtsal nedenler kekemeliğin başlıca nedenleri. Solunum bozukluğu yaşama durumu, nefes alıp vermeyi doğru bir şekilde uygulayamama da bu nedenler arasında. Ayrıca çocuğu psikososyal anlamda olumsuz etkileyebilecek çevre ve ortamlarda bulunulması, ailevi huzursuzluk ve sıkıntılar, aniden duyulan şiddetli korku da kekemeliğin sebepleri olarak belirtiliyor. Yine baskı ve stres altında olmaları da büyük bir etken. Onlardan fazla şey beklenildiğini bilmek en büyük baskı unsurları arasında.
Genelde kekemeliği başlatan unsurlar korku ve strestir. Ani travma duyguları kekemeliğe yol açabileceği gibi, ailede kekeme bir bireyin de olması çocuğun onu rol model alması ile çocukta da kekemeliği başlatabilir. Bu hususlardan sonra aileye büyük görev düştüğünü belirtmek gerek. Çocuğunun gelişim döneminde aile onu dikkatle izlemeli, herhangi bir gerilik ya da yaşıtlarından farklı konuştuğunun tespiti durumunda da mutlaka bir uzmana başvurma yolu tercih edilmelidir. Aileler çocuğun psikolojik, ruhsal ve duygusal gelişimi için sağlıklı ortamlar yaratmaya çalışmalı, daha sevecen, anlayışlı ve güvenli davranış modelleri belirlemelidirler. Ayrıca sabırlı olarak onlarla sürekli iletişim halinde olunmalıdır.