Alerji vücuda giren bazı maddelerin bağışıklık sisteminin farklı şekillerde cevap vermesiyle oluşan rahatsızlıklardan biridir. Her insanda farklı çeşitlerde görülen alerji, dıştan ve içten oluşan faktörlerin tetiklemesi sonucu oluşum göstermektedir. Bağışıklık sistemi bu yabancı maddelere karşı koruyucu önlem sağlamak için vardır. Fakat bazı durumlarda sistem yanlış alarmlar vererek alerji oluşumunu harekete geçirmektedir. Maddelere karşı aşırı duyarlılık gösteren vücudumuz alerjik reaksiyonlar göstermeye başlar ve devamı gelir. Bu maddeler nefes, ağız ve cilt yoluyla kendisini hemen gösterme eğilimi içindedir. Bazı alerjiler daha hafif boyutlarda gibi, bazıları da gündelik hayatı etkileyecek şekilde kendisini göstermektedir. Kaşıntı, kızarıklık, gözlerde sulanma, hapşırma ve tıkanıklık hafif görülen alerjik reaksiyonlarıdır. Havada uçan özellikle bahar aylarında meydana gelen polenler de ciddi alerji sebepleridir. Tozlar, ev akarları ve tüylerin çeşitli sebeplerle vücutla temas etmesi ve solunması halinde meydana gelen ciddi alerji sebepler arasındadır. Vücudun bu şekilde reaksiyon göstermesi de bağışıklık sisteminin yanılgısı olarak değerlendiriliyor.
Bu çeşit alerjiler hapşırma, öksürme, geniz akıntısı, boğaz ağrısı ve burun tıkanıklığı olarak belirtiler vermektedir. Çevresel faktörlerin ve genetik sebeplerin oluşturmuş olduğu alerji durumları bir çok kişide farklılıklar gösterebilir. Kişilerin duyarlı olduğu alerjiler saman nezlesi, hayvan tüyleri, polenler, küf mantarları çeşitli kimyasal rahatsızlıkların oluşumunda etkin rol oynarlar. Alerjik bünyeye sahip olan kişiler, hiçbir şeye tepki vermeseler bile bütün bunlara mutlaka verirler. Ağız, burun yoluyla vücuda giren bu maddeler bağışıklık sistemi tarafından zararlı olarak görülürler. Bununla beraber deride görülen alerjik oluşumlar da kendilerine göre farklılık gösterirler. Kimyasal herhangi bir maddeye temas halinde kendisini kızarıklık, kaşıntı ve deride kuruluk olarak oluşum sağlarlar. Diğer alerji türü ise, ilaçla temas halinde reaksiyon verir. Bazı ilaçlara dokunma halinde bile alerjik reaksiyonlara sebep olmaktadır. Kimyasal ilaçlar, maddeler cildimizde belirtilerini hemen gösterecektir. Alerjik oluşumlara karşı şifalı kaynaklarla önlem alabilir, daha az zahmetli bir süreç yaşayabilirsiniz. Bal özellikle bahar aylarında alerjiden şikayet edenler için, mükemmel bir tedavi edici şifalık olarak görülür. Hangi polenin veya kokunun alerjik etkisi olduğu bilindiği taktirde, o çiçeğin balının tüketilmesi halinde tedavi edici etkisini gösterecektir.
Papatyayı öğütüp balla karıştırıp macun haline getirelim. Özellikle papatyaya karşı alerjik reaksiyon gösteren kişilere oldukça iyi gelecek bir karışımdır. Fakat hakiki bal olması çok önemlidir. Aksi halde etkisini pek göstermeyecektir. Sarımsak bağışıklık sistemini güçlendirdiği için sık sık tüketilmesi gerekmektedir. Hastalıklara karşı vücudun direncini artırır ve harika bir önlem alıcı bitkisel kaynaktır. Bazı kişilerin vücut dirençleri çok düşüktür. Çeşitli yiyecekler, plastikler, boyalı katkı maddeleri, sıcak veya soğuk havanında tetiklediği durumlar vardır. Alerjik reaksiyonlarında yeterli miktarda C vitamini almak, üst solunum yollarıyla ilgili gösterilen tepkilere karşı olumlu etki edecektir. Alerjisi olan kişilerin maydanoz, ısırgan, badem, fındık, soğan, sarımsak, zerdeçal, soya fasulyesi gibi besinleri sıklıkla tüketmeleri önlem alma açısından doğru kaynak olacaktır. C vitamini yönünden zengin ve bağışıklık sistemini güçlü kılan besin öğeleri, alerji açısından faydasını gösterecek gıdalardır.