Ağız kokusu her toplumun yaygın olarak yaşadığı bir sorundur. Kişilerin kendisi dahil olmak üzere, çevresindeki insanlara vermiş olduğu ciddi rahatsızlıktır. Ağız kokusu bir çok nedene bağlı olarak değişim gösterir. Gelişmiş toplumlarda bile sıkça yaşanan bu sorun, çözümsüz değildir. Öncelikle nedenleri araştırılmalı, daha sonra çözüm yolu aranmalıdır. Ciddi boyutlarda sosyal problemleri beraberinde getirir, toplum tarafından dışlanma süreçleri de yaşanması olağandır. Kişiler kendilerine olan güvenlerini kaybetmeye başlar, tamamen psikolojik sorun yaşamaya başlarlar. Bu durumu hastalık olarak anlatmasak da, herhangi bir hastalığın sinyallerini veren başlangıç olarak görebiliriz. Öncelikle fizyolojik sorunları ortaya çıkarmak için, kişilerin farkında olması gerekiyor. Öncelikle dişlerin günde 3 defa düzgün bir şekilde fırçalanması gerekiyor. Diş ipiyle diş aralarını temizlemek de günlük olması gereken bakımlar arasındadır. Diş fırçasının temizleyemediği diş aralarını doğru şekilde temizleyecektir. Bunun haricinde tekrar ağız kokusuyla mücadele etmek zorunda kalıyorsanız, bazı şifalı bitkilerden destek alarak çözüm getirebilirsiniz. Öncelikle herhangi bir hastalık sürecinin sinyallerini mi veriyor, yoksa sadece ağız bakımı dolayısıyla mı koku oluşuyor ? Bunun tespitini kişilerin kendileri yapmalılardır.
Özellikle sinüs ve akciğer rahatsızlıklarından dolayı ağızda koku oluşabilir. Böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, metabolizmanın bozulmuş olması çeşitli rahatsızlıklara bağlı oluşan ağız kokularını meydana çıkarırlar. Bunun çözümü tedavi oluşumlarındadır ve sadece geçici çözümler yapılabilir. Ağız kokusu herhangi bir hastalığa bağlı olunmadan oluşabiliyorsa, bunun için şifalı bitkiler devreye giriyor. Öncelikle tarçın harika bir kurtarıcıdır. Çayınıza çok az miktarda tarçın ekleyip içebilirsiniz. Aynı şekilde karanfilde ağzınızın daha ferah kokmasını sağlayarak, daha doğru sonuçlar verecektir. Ağzınıza yapacağınız gargarayı ihmal etmeyin ve mutlaka uygulayın. Gargara ağızdaki bakterileri öldürecek, temizleyerek gerekli bakımını yapacaktır. Menekşe çiçekleri ve maydanozu bir miktar suyun içine koyup 10 dakika kaynatalım. Karışımı süzelim ve karışıma bir miktar nane ruhu ilave edelim. Karışımı 1 gün beklettikten sonra ağız gargaranızı uygulayabilirsiniz. Oldukça etkili olan ağız gargarası sık sık uygulanmalıdır.
Ağız kokusuna sebep olan oluşumlarından biri de sigara içimidir. Ağızda çok kötü bir koku ve tat bırakan sigara, çevredeki insanları ve kendilerini bile rahatsızlık verecektir. Ağız kuruluğuna da sebep olduğu için diş eti hastalıklarına da zemin hazırlayacaktır. Diş ve diş eti hastalıklarında oluşan iltihaplanmalar oldukça rahatsız edici kokulara sebep olacaktır. Oluşabilen ağız kokularına bitkisel çaylarla önlem alabiliriz. Biberiye çiçeklerini kaynar suyun içine atalım. İçine 1 dilim limon ekleyelim. 20 dakika beklettikten sonra karışımı süzüp sabahları aç karnına içelim. Yemeklerden sonra da bu çaydan tüketebiliriz. Karşınızdaki kişilerle konuşurken rahat olabilmek, ağzınızı kapatmak zorunda kalmayacaksınız. Şekerli yiyecek ve içecekler ağız kokusunu tetikleyici maddelerdir. Sakız çiğneyerek dişlere yapışan yemek artıklarını temizleyebilirsiniz. Nane şekerleri gibi geçici koruma sağlayan şekerliler tavsiye edilmemektedir. Özellikle sabahları ve aç karnına oluşan ağız kokusu mide salgısının asitle dışarıya çıkması durumudur. Bunun için bol bol su içmek ağız kokusuna önlem alacaktır. Dişlerinizi, fırçalarken, dilinizin üzerini de fırçalayıp oluşan beyaz tabakayı yok etmeniz gerekmektedir. Şifalı bitkilerden elde edilen çay ve gargara karışımları da oldukça faydalı çözümler olacaktır.