Bireysel emeklilik sistemi Türkiye’de de yaygınlaşıyor. Yeni bireysel emeklilik sistemi son günlerde Türkiye gündemini oldukça meşgul ediyor. Devletin de bu sistemi desteklemesiyle insanlar daha güvenli bir şekilde bu sisteme dahil olabiliyor. Bireysel emeklilik sistemi kısacası bugün yatırdığınız paraları gelecekte ister maaş halinde isterseniz de toplu olarak çekebileceğiniz bir sistemdir. Bu sayede paranız zaman içerisinde hem değer kaybetmez hem de geleceğinize bir yatırım yapmış olursunuz.
Bireysel emeklilik sisteminden kimler faydalanabilir?
Bu sisteme 18 yaşını geçmiş her T.C. vatandaşı dahil olabiliyor. Sistemden emekli olabilmeniz için en az 10 yıl boyunca sistemde kayıtlı olmanız ve 56 yaşını beklemeniz gerekiyor. 56 yaşına kadar biriktirdiğiniz paraları ister hemen çekebilir, isterseniz de sizin belirlediğiniz ay sayısı çerçevesinde maaş halinde çekebilirsiniz. Bireysel emeklilik sisteminde her ne olursa olsun 56 yaşını beklemek zorundasınız. Bu yüzden bu sisteme kayıt olmak için 46 yaşını beklemek en mantıklısı gibi duruyor. Fakat bu emeklilik sistemine ne kadar çok erken kayıt olursanız bankadaki paranızda o oranda artacak ve devletin size sağlamış olduğu %25’lik paydan da daha fazla faydalanabileceksiniz.
Eğer gelecekte daha rahat bir emeklilik hayatı yaşamak istiyorsanız, uzmanların görüşü şu anda gelirinizin %10’luk kısmını bu sisteme aktarmanız. Devlet 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren, bireysel emeklilik sistemine kayıt olan herkese hiçbir ön koşulsuz %25’lik katkı payı sağlıyor.
Örnek verecek olursak; aylık 2000 TL geliri olan biri, uzmanların sözüne uyarak gelirinin %10’unu bu sisteme aktarırsa her ay bankaya 200 TL yatırır. Bu 200 TL, devletin vermiş olduğu %25’lik katkı payı ile birlikte 250 TL oluyor. Fakat bu biriktirdiğiniz paraları 56 yaşından önce çekmek isterseniz de katkı paylarında kesilme olacaktır.
Emeklilik sisteminde biriken para, devlet için de büyük bir ciro oluşturuyor. Bu biriken emeklilik fonlarınız ciddi bir ekonomik kaynak oluşturarak, paranın hızlı bir şekilde dönüşünü sağlıyor.
Devlet katkısı sayesinde ek yatırıma gerek kalmıyor
Her ay sisteme para yatırdığınızda, bankadaki sözleşmenize de bağlı olarak devlet alt hesabınıza yatırdığınız paranın %25’ini yatırıyor. Bu paralar sizin alt hesabınızda birikmeye başlıyor. Bu alt hesapta biriken parayı hak edebilmeniz için birtakım şartlar bulunuyor. Eğer bireysel emeklilik sisteminden ilk 3 yıl içinde ayrılırsanız, katkı payından hiçbir şekilde faydalanamıyorsunuz. Üçüncü yılda %15, altıncı yılda %35, onuncu yılda da %60’lık diliminden faydalanabiliyorsunuz. Aslında sistem size 10 yılı doldurmanızı ve 56 yaşını beklemenizi öneriyor.
Devlet katkısında alt limit olmadığı halde, bir üst limit bulunmaktadır. Bu üst limit brüt asgari ücretin %25’i ile sınırlıdır. Eğer bankaya brüt asgari ücretin üzerinde para yatırırsanız, katkı payınız bu üst limit ile belirleniyor. Şu anda piyasada birçok bireysel emeklilik şirketi var. Her şirketin de kendine ait prosedürleri ve hukuksal şartnameleri mevcut. Bu yüzden bu sisteme girmeden önce şirketinizle devlet katkı payı konusunu mutlaka görüşünüz.
Eğer 29 Mayıs 2012 tarihinden sonra bireysel emeklilik sistemine dahil olup, daha sonra ayrıldıysanız devlet katkı payından hemen faydalanamıyorsunuz. Bu katkı payından faydalanmanız için 31 Aralık 2014 tarihini beklemek zorundasınız.
Sistemden emekli olunca neler yapabilirim?
Bireysel emeklilik sisteminden emekli olduktan sonra yatırımınızı farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz. Alternatiflerinizi şu şekilde sıralayabiliriz :
- Emeklilik paranızı artırmak için sistemde kalmaya devam edebilirsiniz.
- Biriktirdiğiniz parayı aylara böldürerek maaş şeklinde çekebilirsiniz.
- Paranızı toplu olarak çekip kullanabilirsiniz.
Eğer bu sisteme kayıtlı olan kişi bu süre zarfı içerisinde vefat ederse, tüm hakları verasetçisine devredilir.