Sosyal medyada en çok kullanılan Facebook ve Twitter sitelerinin kullanımı gittikçe artıyor. Her yaş grubundan insanların üye olduğu sitelerde yapılan her şey ses getiriyor.
Twitter kendi şöhretlerini çoktan yarattı bile. 140 karakterlik kısıtlı alanda, herkes her şeyini paylaşıyor. Bu sitenin güzel tarafı, kullanıcıların, hayranı oldukları ünlü kişileri yakından takip edebiliyor olmaları. Bununla beraber, sık sık Twitter fenomenleri ortaya çıkıyor. Yazdıkları enteresan ve sıra dışı yazılarla herkesin dikkatini çeken bu fenomenlerden birçoğunun kitabı bile yayınlandı. Şirketlerin de tercih ettiği siteye ilgi her geçen gün artıyor.
Facebook ise popülerliğini hiçbir zaman yitirmiyor. Kullanıcılarının en sevdiği özelliklerinden biri ise değişik kategoriler altında sunulan oyunlar. Bir dönem Farmville, şimdilerde ise Cityville adlı oyun bağımlılık yapıyor. Şirketlerin ve derneklerin sayfalarının da bulunduğu site, her şeye ve herkese erişimi mümkün kılıyor. Facebook üzerinde satış yapan firmalar da mevcut. Bununla beraber, kötüye kullanım da yok değil. Çeşitli suçlamalar ve propagandalar, sosyal ağlarda hızla yayılabiliyor. Bu sebeple, kötü niyetli kişiler de bu avantajdan yararlanabiliyorlar. Sitenin güzel tarafları, kötü taraflarından daha fazla elbette. Sosyal yardım organizasyonları gibi durumlarda, kişiler son derece hızlı bir şekilde bir araya gelebiliyorlar. Yararlı kullanımı seçenler için ise, bu durum son derece avantajlı.
Sosyal ağlarda en sık rastlanan şikayetlerden biri ise, sahte profiller. Bu sahte profiller ünlü kişiler adına açılabiliyor. Bir dönem, sanatçılar tarafından bu konuda birçok dava açıldı. Ayrıca ünlü olmayan, tamamen hayali bir karakterin profili de oluşturulabiliyor. Bu hesaplar zaman zaman dolandırıcılık gibi niyetlerle kullanılabiliyor. Bu tarz bir durumla karşılaşıldığında, hemen Bilişim Suçları ile irtibata girilmesi gerekiyor. Kişilere maddi veya manevi bir zarar verildiğinde, başvuru yapılarak, kötü niyetli kişinin ip numarasından tüm bilgilerine erişilebiliyor. Bu sayede suçlular cezalandırılabiliyor. Geçtiğimiz günlerde, valinin bile okulların kar tatili haberini Twitter vasıtası ile verdiği düşünülürse, sosyal ağların gücünün tartışılmaz olduğu görülecektir.
Sosyal ağlar, kullanıcılara para da harcatıyor. Tüm erişim ve paylaşım hizmetleri ücretsiz olsa da, çeşitli sebeplerle kullanıcılar para harcıyor. Örneğin, Facebook’da kurulan bir sayfanın üye sayısını arttırmak için, site üzerinde ilan vermek mümkündür. Ayrıca organik üye satımı yapan firmalar da mevcut. Aynı durum, Twitter için de geçerlidir. Takipçi sayısını arttırmak ve retweet almak için de para harcanan platformlar kurulmuş durumda. Özellikleri her geçen gün değişip gelişen sosyal ağ siteleri, uzun yıllar tahtlarından inmeyecekler gibi görünüyor.