Günümüzde hepimizin bir hesaba sahip olması neredeyse bir gereklilik olan sosyal paylaşım siteleri ve internet üzerinden iletişim sağladığımız e-mail vb. hizmet veren sitelerin, son günlerde aslında göründükleri kadar normal ve güvenli olmadığı, aksine bireysel ve ya kurumsal olarak belli bir kitle tarafından bilgi toplama kaynağı olarak kullanıldığı konuşulmakta.
Birkaç yıl öncesine kadar bu tip konular veya suçlamalar yalnızca kulak fısıltısı olmak kadar önem ihtiva ederken artık neredeyse sosyal paylaşım sitelerinde dahi sosyal paylaşım sitelerinin legalliği ve etikliği tartışılır olmaya başladı.
Peki, biz bu noktada nasıl davranmalıyız veya nasıl davranabiliriz?
* Öncelikle kendimizle ilgili hiçbir tarihi veya kimlik bilgisini doğru girmemeliyiz. Bizi zaten daha önceden tanıyan çevremiz veya sanal olmayan arkadaşlarımız bizim arzu ettiğimiz kadar hakkımızda bilgi sahibidir. O halde sanal arkadaşlarımıza kendimizi olduğumuz gibi, direk tanıtmamıza da gerek yok gibi…
* Tanımadığımız bağlantılardan gelen maillerdeki bağlantı ve yönlendirmeleri kabul etmemeliyiz. Bu şekilde bilgisayarımıza bulaşan keyloger türü yazılımlar ile tüm yazdığımız şeyler önceden tanımlanan bir mail adresine mail olarak atılır.
* Fotoğraf paylaşmamaya dikkat etmeliyiz. Çünkü çektiğimiz her fotoğrafın altına bazı görünmeyen bilgiler eklenir. Mesela fotoğraf çekimini yaptığımız alet eğer internete veya gps uydularına bağlanabilen bir alet ise konum bilgisini de fotoğrafın altına nakşediyor.
Tüm bunlar bize her ne kadar çok uzak görünse de başımıza geldiği vakit hiç uzak olmadığını, aksine çok yakınımızda olan şeyler olduğunu anlıyoruz.
O halde şimdiden bilinçli bir şekilde internet kullanımına çalışalım.