Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan kişiler staja başlama sınavı diye bilinen ve 120 sorudan oluşan test ekonomi, maliye, hukuk, muhasebe bölümlerinde sorulardan oluşan sınavı 60 ortalama baraj ile geçmeleri şartı ile staja başlamaya hak kazanırlar. Staj süresi normal şartlarda 3 yıldır. Ancak odaların vermiş olduğu eğitimlerle staj süresi 3 aydan 6 aya kısaltılabileceği gibi, yüksek lisans yapmış olan kişilerde stajlarını 1 yıl daha az yapacaklardır.
Staja başlama sınavının ardından mali müşavirlik ofisleri, yeminli mali müşavirlik ofisleri, denetim şirketleri veya şirketlerin muhasebe finans departmanlarında çalışmaları şartıyla staj sürelerini tamamlayacaklardır. Staj sürelerini tamamlayan meslek mensubu adayları 7 dersten oluşan ve 7 ayrı dersin yazılı olarak yapıldığı 2 gün süren mali müşavirlik sınavına katılmaya hak kazanacaklardır. 7 dersten oluşan mali müşavirlik sınavı staja başlama sınavının aksine 7 dersin ayrı ayrı yapıldığı ve kalınan ders için tekrar sınava girilen bir sistemdir. Mali müşavirlik sınavında staja başlama sınavı ise 120 sorudan oluşmasına karşın tamamından başarı sağlanması istenmektedir. Stajını başarıyla tamamlayan arkadaşlar 7 dersten oluşan mali müşavirlik sınavına girmeye hak kazanırlar.
Mali müşavirlik sınavı 7 dersin ele alındığı yazılı bir sınavdır. 2 gün sürer. Ve kalınan dersten bir sonraki sınavda tekrar sınava girilir. Mali müşavirlik sınavının aksine staja başlama sınavında 120 sorudan oluşan ekonomi, maliye, hukuk, işletme ve muhasebe bölümleri vardır. Bu 120 sorundan oluşan sınavda en az 60 ortalama alarak tamamından geçilmesi istenir. Staja başlama sınavında herhangi bir şekilde 60’ın altında kalınması halinde tüm derslerden tekrar sınava girilecektir.
Mali Müşavir Olmak İçin Hangi Üniversite Bölümüne Girmek Gerekir
Mali Müşavir olmak için hukuk, işletme, muhasebe, ekonomi,maliye gibi bölümlerden en az lisans seviyesinde bir eğitim almış olmak gerekiyor. Ancak bölüm dışından en az lisans seviyesinde mezun olan kişiler ve bölüm ile ilgili yüksek lisans veya lisans üstü doktora gibi eğitimlerde bulunmaları halinde mali müşavirlik staj sınavına girmeye, mali müşavirlik stajı yapmaya ve mali müşavir olmaya hak kazanabilirler. Üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olmak, staj sınavına girmek ve odaların staj süresi boyunca vermiş olduğu eğitimleri fiilen tamamlamak da bu mali müşavir olma yolunda aşılması gereken bir yoldur.
Lisans eğitiminin tamamlanmasına müteakiben staja başlama sınavına girmek, staja başlama sınavında en az 60 puan almak ve 3 yıllık staj süresince odaların vermiş olduğu eğitimlerden başarıyla geçmek ve sonucunda 7 dersten oluşan mali müşavirlik sınavından 7 dersin tamamını ortalama ile geçmek şartı ile mali müşavir olmaya hak kazanılacaktır.
Mali Müşavirlik hakkında şu başlıklara da göz atabilirsiniz;