Serbest Muhasebeci Mali Müşavir olan ve bu meslekte fiili olarak 10 yılını tamamlayan kişiler yeminli mali müşavirlik sınavına girmeye hak kazanırlar. Ancak her 10 yılı tamamlayan yeminli mali müşavir olacak diye bir kural yoktur. Meslek hayatı boyunca düzenini bozmak istemeyen, müşteri portföyünü değiştirmek istemeyen kişiler mesleklerine mali müşavir olarak devam edebilirler. Yeminli mali müşavir olmak bir tercihtir. Yeminli mali müşavirlerin hedef kitlesi, müşteri portföyü farklı olabileceği gibi normal, kaliteli müşterisi olan bir mali müşavir portföyüne de yakın olabilir. Ancak sınava girmek isteyen mali müşavirler, yeminli mali müşavirlik sınavını tamamlamaları halinde, yeminli ali müşavirlik ruhsatını alırlar.
Yeminli mali müşavirlik sınavını kazananlar yeminli mali müşavirlik ruhsatını almaları ve asliye ticaret mahkemesinde yemin etmeleri şartıyla mesleğe başlarlar. Vergi inceleme yetkisi almış memurlar ile üniversitelerin ilgili bölümlerinde üniversite öğretim görevliliği yapmış kişiler meslekte geçirdikleri sürelerini mali müşavirlikte geçirmiş gibi sayacaklardır. Ancak ilgili bölümlerde profesörlük seviyesine ulaşmış kişilerde sınav şartı aranmazken, diğer mali müşavirlikte geçen süre olarak sayılan kişilerde sınav süresi aranmaktadır.
Yeminli Mali Müşavirin Mali Müşavirden Farkı Nedir
Mali müşavir, yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci aynı meslek kanununa bağlı olan meslek mensuplarıdır. Yeminli mali müşavirler, mali müşavirlerden farklı olarak denetim, tam tasdik gibi konularda hizmet verirler. Yine ayrıca kanunen düzenlenmiş bazı raporlar, bazı bilgiler, bazı raporların tasdiki şahsına münhasır olarak yeminli mali müşavirlere verilmiştir. Örneğin KDV iadelerine nakit iadeler, TÜBİTAK veya AR-GE raporlarında yeminli mali müşavir raporu aranır gibi ibareler konunun kendisine has olarak yeminli mali müşavirlerin görev alanına verilmiştir.
Yeminli mali müşavirler, mali müşavirler gibi defter tutamayacakları gibi onlar gibi bir şirkete bağımlı olarak çalışamazlar. Yeminli mali müşavirler yıl sonunda şirketlerin raporlarını denetlerler, onların belgelerini dökümanlarını tam tasdik raporu halinde vergi dairesine sunabilirler. KDV iade raporlarını alt müşterilerin incelenmesi gibi işlemleri yapabilirler. Genel olarak mali müşavirlik mesleğiyle bir yere kadar aynı olan meslekleri tasdik, denetim, denetimde birçok kısımda mali müşavirlerle de aynı yetkiye sahip olmalarına rağmen birçok bölümde de farklılık göstermektedir kendileriyle.
Mali Müşavirlik hakkında şu başlıklara da göz atabilirsiniz;