Laptop fan temizleme konusunda istekler alıyoruz, bu istekler üzerine sizler için laptop fanı temizleme konusunda makalemizi hazırladık.
Laptop kasasının içi küçük bir alan olduğundan, bu bölüme de giren hava masaüstü kasalarından daha az olacaktır. Bu nedenle de eğer çok tozlu bir ortamda laptop kullanmıyorsanız, laptop fanınız fazla toz toplamayacaktır. Normal koşullarda laptop fanını yılda bir veya iki kere temizlemeniz size performans kazandıracaktır. “Peki laptop fanı temizleyerek nasıl performans kazanacağım?” diye soranlarınız olacaktır, hemen cevaplayalım. Laptop içinde sadece bir adet fan bulunur(performans laptoplar hariç), bu fan da ekran kartınızın üzerine monte edilmiştir. Bu fanın görevi laptop içinde hava sirkülasyonunu sağlayıp, ilk olarak ekran kartını soğutmak, daha sonra işlemci ram ve diğer parçaları da belli bir sıcaklık seviyesinde tutmaktır. Burada şunu da söyleyim, laptop parçaları ne kadar soğuk olursa laptop performansı o kadar artacaktır. Çünkü ısınan parçalar ısı seviyesine göre performans kaybı yaşarlar. İşte bu sebepten dolayı kirlenmiş bir laptop fanı tam anlamıyla görevini yerine getiremeyeceğinden, laptop performansınız da düşecek, laptopunuz yavaşlamaya başlayacaktır. Ayrıca fazla tozlanmış fan normalden daha fazla ses çıkarır, laptop fanını temizlemeniz, fanın çıkardığı sesi de azaltacaktır. Şimdi gelelim laptop fanının nasıl temizleneceğine.
İlk aşamada işin en önemli noktası şu dur. Mutlaka laptop bataryasını fan temizleye başlamadan önce çıkartınız. Laptop kapalı dahi olsa batarya da elektrik akımı yüklü olduğundan işlemci, ram, ana kart vs parçalar üzerine tornavidanız değebilir ve parçanın kısa devre yapmasına sebep olabilir.
Laptop fanı temizleme resimli ve açıklamalı anlatım;
Bizim sökeceğimiz kısım büyük plaka olan bölümdür. Küçük plaka içinde hard disk bulunur burayı sökmenize gerek yok.
Adım 1. Laptop bataryamızı çıkartıyoruz. Büyük plakanın üzerindeki vidaları sökmeye başlıyoruz. Vidaları mutlaka vidalara tam uyan bir tornavida ile sökün, aksi taktirde vida başında zedeleme yaparsınız ve zamanla vidalar yalama olmaya başlar. Vidaları sökmeden önce tornavidanın ucunu bir metal üzerine değdirmeniz de yarar var (kalorifer peteği, balkon demiri gibi), bunun nedeni de elimiz de veya tornavida da ufak bir elektrik akımı varsa bunu boşaltmaktır. Bunu da yaptıktan sonra kısa devre riskini en aza indirmiş olursunuz.
Adım 2. Plakamızı söktük, resimde gördüğünüz gibi bir adet ekran kartı üzerine monte edilmiş fanımız var. Konuya girişte de söylemiştik genelde laptop içinde bir adet fan bulunur.
Adım 3. Kuru veya çok hafif nemli bir kağıt mendil veya tüy bırakmayacak bir bez parçası yardımıyla fan üzerindeki ve çevresindeki metal kısımların tozunu alıyoruz.
Adım 4. Fanı temizlemeyeli bir sene oldu ve resimde gördüğünüz gibi fan çok toz toplamamış. Fan etrafında oluşan tozları bezimizle siliyoruz. Fan aralarını da ince tornavida ucuna doladığınız bir bez ile hafifçe silin. Silme işlemini bitirdikten sonra iç kısma dökülen tozları üfleyerek kasa dışına atın. Saç kurutma makinanız varsa, onun yardımıyla da iç kısımda kalan tozları temizleyebilirsiniz. Eğer laptop fanınız çok fazla kirlenmişse fan etrafındaki vidaları söküp, fanı yerinden çıkararak temizlemeniz daha kolay olacaktır. Eğer fanı yerinden sökerseniz çok dikkat edin, ekran kartına bir zarar vermeyin.
Adım 5. Laptop fanı temizleme işimiz bittiğinde plakayı monte edip, bataryamızı takıyoruz.
Laptopu açıp performansta bir artış olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer fanınız çok kirlenmişse, laptop fanını temizlikten sonra laptopunuzun performansı artacaktır.
Çok yararlı bir konu bilmeyenler için teşekkür ederim.
Ya bu fan için ayrı bölümü olan pc’ler için yan hepsinin sökülmesi gereken pc’leri ne yapacaz onlar için de bir yardım yaparsanız sevinirim !