Safra kesesi karnın sağ üst bölgesinde karaciğere yapışık bir şekilde bulunur. Safra kesesinin karaciğere yapışık durumda bulunmasının sebebi de karaciğerden gelen safrayı birikerek yoğunlaştırarak bekletmesidir. Bu aşamadan sonra safra kesesi ne işe yarar bunun cevabını alacağımız aşamaya geliyoruz. Bir şey yemeye başladığınızda, safra kesesi hormonların uyarısı ile kasılır ve yoğunlaştırmış olduğu safrayı sindirime yardımcı olabilmesi için safra kanalları aracılığıyla on iki parmak bağırsağına transfer eder. Safra kesesinin bu görevi sayesinde yediklerimizi sindirmemiz daha kolaylaşır. Yani safra kesesinin görevi yeme işlemi başladığında kese içinde biriktirdiği safrayı sindirime yardımcı olması için on iki parmak bağırsağına boşaltmasıdır.
Safradan bu kadar bahsetmişken safranın ne olduğuna da değinelim. Safra; karaciğerdeki hepatosit hücreleri tarafından üretilen sarı, yeşil ve kahverengi renklerinin karışımı bir renkte olan, bir çok madde içeriğine sahip sindirime yardımcı olması için kullanılan sıvıdır.
Sindirim sisteminizde bir sorun olduğunu düşüyorsanız, safra keseniz görevini yerine getiremiyor olabilir. Ya da safra kesenizde taş birikmesi gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu nedenle, yaşadığınız sindirim sorunu için doktora gidip safra kesenizin görevini tam anlamıyla yapıp yapmadığını kontrol ettirmenizde büyük yarar vardır.