Kardeş kıskançlığı, büyük kardeşin, küçük kardeşinin dünyaya gelmesiyle artık sevilmeyeceğini, anne babanın ilgisinin ona kaydığını düşünmesiyle ortaya çıkar. Genel olarak neden anne babanın eşit olmayan tutumudur. Anne babalar her ne kadar bütün çocuklarını eşit sevdiğini söylese de ilgileri kardeşler arasında dengeli olmayabilir. Küçük kardeş daha fazla ilgiye ihtiyaç duyduğundan anne baba doğal olarak ona ilgi gösterecektir. Bu durumda evin bir zamanlar biricik çocuğu olan büyük kardeşin karşısına bir rakip gelmiştir. Büyük kardeş rakip gördüğü kardeşine benzemek, kendisinin de ilgiye ihtiyaç duyduğunu belirtmek için bebeklik dönemindeki gibi davranabilir. O da kardeşi gibi biberonla beslenmeyi, annesiyle yatmayı, altının değiştirilmesini isteyebilir. Bu nedenle tuvalet alışkanlığı kazandığı halde altını ıslatabilir. Konuşması gerileyerek bebek gibi konuşmaya başlayabilir.
Eğer çocuk okula gidiyorsa anne ve kardeşini evde bırakmamak için okula gitmemek isteyebilir. Çünkü okula gittiğinde kendini dışlanmış hisseder. Büyük kardeş kıskançlığı yoğun bir şekilde hissettiği zamanlarda kardeşine zarar veren tutumlarda bulunabilir. Vurma, eşya fırlatma, ısırma gibi saldırgan davranışları ortaya çıkabilir. Ya da sevilmediğini düşünerek tamamen içine kapanır, uyku veya yeme bozuklukları görülebilir.
Kardeş kıskançlığı çocuklarda görülen normal bir durumdur. Tamamen ortadan kaldırılması pek mümkün değildir. Fakat çocuk kardeşi doğmadan önce bu duruma hazırlanmasına yardımcı olunabilir. Mesela kardeşinin olacağı önceden söylenmeli, onun ilgiye ve bakıma ihtiyacı olduğu belirtilmeli, bebek doğduktan sonra da bebek bakımında ufak tefek işler çocuğa yaptırılabilir.
Çocukla kardeşi asla kıyaslanmamalıdır. Çocuğun olduğu ortamda eşit ilgi göstermeye özen gösterilmelidir. Özellikle büyükanne ve büyükbaba bu konuda uyarılmalıdır.
Çocuk herhangi bir kıskançlık davranışında(vurma, ısırma vb.) bulunduğunda sert tepki gösterilmemelidir. Bu durumda çocuk kendini suçlu hissedebilir
Çocukla kardeşi kavga ettiğinde anne ya da baba taraf tutmamalı, hakem görevini üstlenmelidir. Kardeşlerin kendi arasında sorunu çözmesi beklenmelidir.