GBT ismini çoğu kez duyarız ve aklımıza da çoğu zaman nedir bu GBT diye soru gelir. GBT açılımı ve GBT’de nelerin sorgulandığını merak ediyorsanız tam detaylarıyla öğrenmek için doğru konuyu okuyorsunuz.
Öncelikle GBT’nin açılımını yapalım. Genel Bilgi Taraması olarak polis ve Jandarma tarafından kullanılan sistemin kısaltmasıdır GBT.
GBT sorgusu sırasında şu bilgilere erişilir;
Polis veya Jandarma yolda veya herhangi bir mekanda şüpheli gördükleri bir kişiyi GBT sorgulamasına alır. Bu sorguda kişi hakkında bir yakalama kararı varsa ortaya çıkar. Aynı zamanda kişi hakkında bir arama varsa buda sorguda ortaya çıkar. Ancak sorguda, mahkeme tarafından çıkarılan yakalama kararının detaylarına ulaşılamaz. Bu nedenle aranan şahıs her zaman bir suç işlememiş olabilir. Çünkü mahkemede kişi tanık olabilir ve 2 kere davet edildiği tanık olarak katılması gereken davaya katılmamış olabilir. Bu nedenle mahkeme şahıs hakkında bir yakalama kararı çıkarabilir. Bu durumda aranan kişi suç işlemediği halde GBT sorgusunda aranan kişi olarak görülür. Asker kaçağı olan kişiler de tarama sırasında kaçak durumda olarak görülür.
Gözaltına alınmış kişilerin kayıtları ve disiplin cezası almış kişilerin de cezaları bu sorguda çıkmaz. Ayrıca Genel bilgi taramasında sorgusu yapılan kişinin bir adli sicil kaydı varsa bu kayıt da GBT’de görünmez. Asker kaçağı olan kişinin askerliğini yapması ve aranan kişinin hakkında mahkeme tarafından çıkarılan arama kararının bozulmasıyla kişinin GBT kaydındaki aranma kararı güncellenir ve kişi sorguda normal olarak görülür.
Yoklama kaçağıydım bir hafta önce tecil yaptım gbt ye hemen geçer mi
Evet gbt’ye hemen geçer ve kaçak olmadığın sonucu çıkar.