Bir bebeğin cinsiyeti, yumurta döllendiği anda belli olur. Cinsiyeti belirleyen şey, babadan gelen spermin türüdür. Annenin yumurtası her zaman X kromozomu taşımaktadır yani her zaman dişidir. Babanın spermi ile hem Y kromozomu, hem de X kromozomu yumurtayı dölleyebilir. Yumurtayı dölleyen Y kromozomu ise, bebek erkek olarak dünyaya gelecektir. Eğer babadan gelen sperm X kromozomu taşıyorsa bebek kız olacak demektir.
Anne karnındaki bebeğin, dış cinsel uzuvları yeterli büyüklüğe ulaştığında, ultrason ile görülebilir. Tecrübeli bir hekim, 15. Haftadan sonra, ultrason muayenesi ile bebeğin cinsiyetini söyleyebilir. Genellikle, ultrasonda yanıltan unsur erkek bebeklerin penislerinin görülememesidir. Eğer bebek erkek denilmişse, teşhis doğrudur. Ancak bazen, erkek bebeğin penisi görülemediğinde, bebeğin kız olduğu söylenebilmektedir. 20. Haftaya gelindiğinde cinsiyet gayet net biçimde belirlenebilir.
Ultrason, anne adayları için gerçekten önemli bir buluştur. Bebekte var olabilecek problemler, ultrason sayesinde erkenden belirlenebilir. Bebeğin anne karnında iken A’dan Z’ye muayene edilmesi, ultrason ile mümkündür. Ultrason X ışınları içermeyen bir cihazdır. Bu sebeple ne anneye ne de bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Zaman zaman basında, çocuklarda erken yaşlarda rastlanan kanser ve disleksi gibi hastalıklara ultrasonun sebep olduğuna dair haberler yer almaktadır. Ancak bu konuda hiçbir bilimsel kanıt yoktur.