Eğer uzun ömürlü telefon şarjı istiyorsanız hepsinden önce orijinal batarya kullanmanız gerekir. Eğer telefonunuzu yeni aldıysanız, aralıksız olarak 10 saat şarj edilmelidir. Bu süre içerisinde kesinlikle telefon un elektriği kesilmemelidir. Telefonu ilk kez şarj ediyorsanız, elektriği kesilmeyen güvenli bir prizde, telefonunuz kapalı konumdayken 10 saatten düşük olmamak kaydıyla ve eğer mümkünde telefon üzerinde batarya dolu yazısını görene şarj işlemi devam etmelidir.
Yeni telefonunuzun ilk 2 – 3 şarjını, batarya tamamen bittikten sonra en az 4 – 5 saat bekledikten sonra şarja takmanız bataryanızın uzun ömürlü olmasını sağlar. İleriki dönemler için ise batarya tamamen bitmeden sık sık şarja takılmamasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü her bataryanın belirli şarj ömürleri vardır. Örneğin, 1000 kez şarj edilen bataryaların ömrü biter. Telefonunuzun sık sık gücünün kesilip kapanmasına sebep olur.
Telefonunuzun bas istasyonuna yakın olması da bataryanın enerjisine etki eder. Eğer baz istasyonu uzaktaysa telefon sinyali yakalayabilmek adına ekstra bir enerji harcayacaktır. Ancak baz istasyonu yakında böyle bir durum söz konusu değildir. Araba ile ya da sürekli yer değiştiren bir kişinin telefon şarjı daha çabuk biter. Sebebi ise gün içerisinde değişik baz istasyonlarından hizmet almasıdır. Telefon başka baz istasyonlarının kapsama alanına girdikçe güç harcar.
Telefon bataryalarının en uzun süre dayandığı mod, hiç kuşkusuz uyku modudur. Bu konumdaki cep telefonlarında enerji sarfiyatı sıfıra yakındır. Sadece baz istasyonu ile iletişim kurmak için enerji harcar.