
Özellikle kış şartlarında, karlı veya buzlu zeminlerde kullandığımız aracın dinamik özelliklerini çok iyi tanımlamamız gerekmekte ve buna bağlı olarak da sürüş tekniklerimizi geliştirmemiz gerekmektedir. Eğer kullandığımız araç önden çekiçliyse bir viraja girdiğimizde, gaza bastığımızda kayma hareketi kuru yoldan çok daha çabuk başlayacağı için aracın önünün mü yoksa arkasının mı savrulacağını mutlaka bilmemiz gerekir. Kullandığımız araçtaki ABS fren sisteminin özellikle kaygan yol kesimlerinde aracın daha kısa mesafede durmasını sağlayan bir sistem olmadığını da bilip, önümüzdeki araçlar ile aramızdaki mesafeyi bunu dikkate alarak bırakmalıyız.
Unutulmaması gereken önemli bir konu da sürücülerin kaygan yol kesimlerinde; sert direksiyon hareketleri, ani vites küçültmeleri, ani hızlanmalardan mümkün olduğunca kaçmasının gerekmesidir. Yapılan bir hata da, sürücü frene bastığında ABS fren sistemi olan bir araçta fren sistemi devreye girdiğinde, fren pedalı sürücünün ayağının altında titremeye başlar. Bu durumda, sürücülerin kesinlikle ayağını frenden kaldırmamaları gereklidir. Eğer düz vitesli bir araç kullanıyorsak, fren ile debriyaja aynı anda sonuna kadar basarak ve manevra yapmaları gereken bir alan var ise oraya direksiyonu çevirirken mümkün olduğunca yumuşak bir manevra yapmalarını tavsiye ediyoruz.
Sürücü, olumsuz hava koşullarında araç kullanırken hareket kabiliyetini kısıtlamaması için rahat kıyafetler ve rahat ayakkabılar giymelidir. Çünkü, beklenmedik bir pozisyonda; kayma, savrulma hareketi ile karşı karşıya gelindiğinde sürücünün rahat hareket edebilmesi sayesinde, aracı yola döndürebilme konusunda önemli bir avantaj sağlayacaktır. Aynı zamanda sürücünün oturuş pozisyonunun da güvenli bir şekilde olması gerekmektedir.
Eğer araç önden kaymaya başlamışsa, öncelikle debriyaj kullanılarak çekiş tekerleklerine giden gücün kesilmesi gerekir. Eğer araç arkadan kaymaya başlamışsa, debriyaja basıldıktan sonra, aracın arkasının kaydığı yöne doğru direksiyonu çevirmek gereklidir.