Otomobil sahiplerinin en çok merak ettiği fırçasız oto yıkama nasıl yapılır? fırçasız oto yıkama ilacı nasıl kullanılır? sorularına açıklık getirmek istedim.
Öncelikle bende bir araba sahibiyim ve araç yıkama konusunda da hassasım. Şimdiye kadar aracımı bir oto yıkamacıya götürüp yıkatmamışımdır. Yanlış anlaşılmasın arabayı yıkatmak için para vermekten kaçtığımdan değil. Neredeyse her köşe başında bir oto yıkamacı olduğundan iyi bir şekilde gözlemliyorum nasıl bir işlem uyguladıklarını. Bir müddet bir alışveriş merkezinde çalıştım orada da oto yıkamacı vardı, arada gidip çayını da içerdim. Onlarda da gözlemlediğim kadarıyla oto yıkamacıda araç yıkatmak pekte sağlıklı değil. İşini gayet iyi yapan titizlikle çalışan oto yıkamacılar yok demiyorum elbette ki işini çok iyi yapan oto yıkamacılar vardır. Onları bu sözlerin dışında tutuyorum.
Sizde bu yazıyı okuyorsanız eminim ki sizde benim gibi arabanıza gerekli önemi veriyorsunuzdur. Biraz öncede bahsettim arabamı hiç oto yıkamacıya götürüp yıkatmadım hep kendim yıkadım. Nasıl bir oto yıkama tekniği kullanıyorum cevabını biraz sonra anlatacağım, fakat bir konuya daha değinmek isterim konumuzun ana maddesi olan fırça konusunda da şunu söyelemeden geçemeceğim arabamın hiçbir yerine bugüne kadar fırça değmemiştir. Yok canım jantlara bilemi fırça vurmadın diye soranlar olduğunu düşünerek söyleyim; Evet jantlar, tamponlar, camlar dahil arabanın hiçbir yerine fırça vurmadım. Neden derseniz hemen cevap veriyim kılcal çiziklerin ana sebebi olduğu için. Şimdi gelelim fırçasız oto yıkama nasıl yapılır sorusunun cevabına.
Fırçasız oto yıkama nasıl yapılır? Fırçasız oto yıkama ilacı hakkında.
İlk olarak son zamanlarda mantar gibi türeyen fırçasız oto yıkama ilaçlarına değinmek istiyorum. Ben bu ürünleri hiç kullanmadım ve kullanmayıda düşünmüyorum. Neden derseniz basitçe şu cevabı veriyim çözücü kimyasal madde olmasından ötürü. Sonuçta bu ürünler, kir çözücü kimyasal içeriğe sahipler. Arabayı yıkamada rahatlık sunuyor aracın kirini çabuk bir şekilde çıkarıyor olabilirler. Ama unutmayın ki bu ürünler uzun vadede size yarardan çok zarar verir. Kısa vadede boya üzerinde etkisini göremeyebilirsiniz. Ancak sürekli bu oto yıkama ilaçlarıyla otomobili yıkamanın uzun vadede boyaya zararlar vereceğini düşünüyorum. Ben bu oto yıkama ilaçlarını kullanıp arabamı hasta etmeyi düşünmüyorum. Tabi ki bu ürünleri kullanıp kullanmama konusunda son karar sizin. Fırçasız oto yıkama ilacı konusunu kapattığımıza göre şimdi gelelim fırçasız oto yıkamanın püf noktalarına.
Fırçasız oto yıkama için bize gerekli olan malzemeler:
1. Mikrofiber araba bezi (Mümkünse 3M marka).
2. Mikrofiberli oto yıkama eldiveni.
3. Kaliteli oto yıkama şampuanı (Mümkünse cilasız olanından).
4. Temiz su.
Evet fırçasız oto yıkama için kullanacağımız malzemeler bunlar. Mikrofiberli oto yıkama eldiveni ve mikrofiberli araba bezi bu işin püf noktası. Arabanızı yıkamak için mikrofiber bezlerden başka bez kullanmanızı tavsiye etmiyorum. Çünkü diğer bezler siz ne kadar dikkat etseniz bile boya üzerinde kılcal çizikler bırakır. Zaten güneşli bir günde sokağa çıktığınızda arabalara dikkatlice bakın arabaların büyük çoğunluğunda kaportada kılcal çizikleri görebilirsiniz. İşte fırça kullanmayı bu yüzden önermiyorum.
Yıkama tatbikine geçersek, oto şampuanını kovadaki suyun içine bir kapak olarak dökün ve mikrofiberli eldiven ile suyu köpürtün. Eldiven ile köpüklü suyu kaporta üzerine fazla bastırmadan hafifçe sürün. Burada dikkat edilmesi gereken nokta eğer arabada çamur veya çok fazla kir varsa önce kaporta üzerine bol su dökün ve bu kirleri yumuşattıktan sonra eldiven ile hafif dokunuşlarla kirleri çıkartın. Eldiveninizi sık sık suya batırıp üzerindeki kirler çıktıktan sonra yıkama işlemine devam edin. Arabanız fazla kirli değil diye eldiveni sakın kaportaya fazla bastırmayın, ufak toz zerrecikleri bile eldiven içinde birikir ve boyada kılcal çiziklere sebep olabilir. Kovanın dibinde kirleri yoğun olarak görmeye başladığınızda yada kovanın dibini görmenizi engelleyecek kadar suyun renginin bulandığında mutlaka suyunuzu temiz su ile değiştirin. Aksi taktirde arabanın üzerinden temizlediğiniz toz zerrecikler, kum taineleri, ufak yabancı maddeler eldiveninizin içine yerleşir ve kılcal çiziklere sebep olur. Eğer çelik jant veya alaşımlı jant kullanıyorsanız yine kaportaya uyguladığımız yıkama işleminin aynısını (eldivenle yıkama) jantlarada uygulayın, jantlar çizilmez demeyin jantlarda da boyada olduğu gibi kılcal çizikler oluşur. Plastik kapak jantınız varsa fırça sürüp sürmemek size kalmış. Plastik kapak jantların değiştirme maliyeti ucuz olduğundan dolayı.
Ön yıkama işlemini bitirdikten sonra temiz bol su ile kaporta üzerinde kalan köpük kalıntılarını iyice durulayın. Daha sonra mikrofiberli araba beziniz ile arabanın üzerinde kalan suyu silin. Yine bu arada silme işlemini yaparken kaporta üzerine fazla bastırmamaya dikkat edin. Ayrıca bezinizi arada suya batırıp durulayın ve sık sık çırpın. Çünkü yıkama ve silme işlemi esnasında kaportanın üzerine tekrar toz zerrecikleri, kum taneleri gelebilir ve kılcal çiziklere sebep olabilir. Hepinize kazasız, keyifli sürüşler dilerim.