Sivrisinekler havada uçabilen ve eklem bacaklı haşere türüdür. Yapı olarak küçüktürler. Bireysel olarak yapılan sivrisinek ilaçlamaları bu nedenle pek etkili olmayabilir. Sivrisinekler üç bölümden oluşurlar bu bölümler baş gövde ve bacaklardır. Toplamda altı adet bacağı bulunan sivrisineklerin baş kısmında da iki adet antenleri mevcuttur. Antenleri sayesinde besinin yerini bulurlar ve tehlikeleri sezerler. Sivrisinekler esneyebilen karın yapıları sayesinde ne kadar kan emerse emsinler patlamazlar. Sivrisinekler sıcak havalarda daha çok aktif olurlar. Sivrisinekler dünyanın birçok ülkesinde yaşarlar. Sivrisinek türüne ve çeşidine bağlı olarak çok tehlikeli olurlar. Sivrisinekler şu alanlarda daha çok bulunurlar. Sulak alanlarda, nemli topraklarda, lağım su atıklarında, göletlerde, sulama havuzlarında, biriken durgun su kenarlarında yaşamayı tercih ederler. Sivrisinekler yaşamak için çok sıvı tüketirler. Bu bakımdan sulu alanları kullanırlar. Sivrisinekler bu bakımdan sıcak ve kuru havaları bulunmaz ve yaşam alanı olarak buraları tercih etmezler. Sivrisinekler içerisinde sadece dişi sivrisinekler kan emerler bunun nedeni ise üreyebilmek için kan emmeye ihtiyaç duymasıdır. Sivrisinekler kan emeceği zaman damarı bulduğu anda çenesiyle deriyi keser ve o noktayı uyuşturarak kanı emer. Sivrisinekler beslenmek ve insanlara saldırmak için geceyi tercih ederler. Yani sivrisinekler geceleri aktiftirler. Gündüzleri mecbur kalmadıkça insanlara saldırmazlar. Günün birçoğunu dinlenerek geçirirler.
Sivrisineklerin Zararları; Sivrisinekler bir önce emdikleri canlının kanındaki hastalığı daha sonra emdiği canlıya aktarırlar. Bu nedenle sivrisinekler insan sağlığı açısından son derece tehlikelidirler. Sivrisinekler tarafından insana bulaşan hastalıklar; sıtma, fil, sarı huma, Nil humması, ateşli hastalıklar vb. Gibi hastalıkların insanlara bulaşmasına neden olmaktadırlar.
Sivrisinek ile mücadele; Dişi sivrisinek bir defada beş yüze yakın yumurta bırakır. Bu da sivrisineklerin ne kadar çok ürediği ve ne kadar çabuk çoğaldığını gösteriyor.
Sivrisinekler ile mücadele çok önemlidir. Ferdi yapılan ilaçlamalar ve korsan firmalar tarafından yapılan ilaçlamalar kesinlikle sonuç vermez. Bu bakımdan sivrisinek ile mücadelede mutlaka yasal firma ile çalışın çünkü sivrisinek ilacı farklıdır ve kullanılan ilaçlama yöntemi de farklıdır. Sivrisinekler için kullanılan ilaçlar özel karışımdan oluşan sıvı ilaçlardır. Ve kullanılan ilaçlama yöntemi hem sisleme hem de boyama yöntemidir. İlaçlama firmaları sizlere sadece sivrisinekler için değil ayrıca güve, pire, bit, deri böceği(uyuz),kırkayak, çıyan, kertenkele, fare, yılan, gümüş böceği, tahta kurdu vb. tüm haşerelere karşı hizmet sunmaktadır.