Polikistik over hastalığı henüz genç ve orta yaş olarak adlandırılan kadınlarda oldukça sık karşılaşılan bir sorundur. Polikistik over hastalığında çoğu zaman yumurtalıklarda sayıca oldukça fazla yan yana sıralanmış minik kistler tespit edilir. Bu tespit edilen kistler yumurtalık kistleri ile tamamen farklı yapıdadır ve daha ufaktır.
Polikistik over sendromu (PCOS, PKO),
- Yumurtlama bozukluğu
- Aşırı kilo
- Düzensiz aralıklar ile adet görme ya da hiç adet olamama
- Androjen hormonunun fazla olması nedeni ile aşırı tüylenme ve sivilceleşme
Gibi problemler ile ilişkili bir hastalıktır. Bu hastalığa maruz kalan kadınların yaklaşık % 75 – 80’ inde ultrason muayenesinde yumurtalıklarda büyüme ve yumurtalık kapsülünde kalınlaşma fark edilebilir. Ayrıca kapsülün alt kısmında yan yana sıralanmış oldukça fazla sayıda kist gözlemlenebilir. Fakat bu durum her zaman polikistik hastalığının olduğu anlamına gelmez. Çünkü polikistik over sendromu olmayan kadınların % 20’ sinde de ultrason muayenelerinde bu tür bulgulara rastlanılabilir.
Polikistik Over Sendromunda Tanı için hangi kriterlere başvurulmaktadır?
- Aşırı kilo
- Adet düzensizliği
- İnsülin düzeyinin artması
- Muayene anında tespit edilen akne, tüylenme ve ciltte yağlanma bulguları
- Kan düzeyinde erkeklik hormonunda artış
Polikistik Over Sendromunda Tedavi
Polikistik over hastalarının tedavisinde amaç, eğer hasta kilolu ise uygulanan diyetler, egzersiz programları ve yaşam tarzında bir takım farklılıklar ile hastanın normal kilolara döndürülmesini sağlamak, androjen hormonunun düzeyini azaltmak, oluşan tüylenmeyi gidermektir. Ayrıca hasta anne olmak istiyor ve bu nedenle olamıyorsa gebelik yönünde tedavi etmektir.
Anne olmak istemeyen kadınlarda en çok tercih edilen tedavi yöntemi doğum kontrol hapları ve progesteron tedavisidir. Hastada aşırı tüylenme mevcut ise yine doğum kontrol haplarından yardım alınabilir.
Hasta anne olmak istiyorsa, yumurtlamayı uyarıcı ilaçlardan yardım alınır. Uygulanan ilaç tedavilerine rağmen gebelik sağlanamamışsa tüp bebek tedavisi ile hastanın gebe kalması sağlanabilir.