
Eğitimin temel amaçlarından birisi iyi ahlaklı topluma faydalı bireyler yetiştirmektir. Maalesef eğitimde bazen istenmeyen davranışlar görülmektedir. Bu davranışlar bazen farkına varılmadan pekiştirilip davranışın alışkanlık kazanması sağlanmaktadır. Eğitimde sık görülen istenmeyen davranışlar ve nedenlerini şu alt başlıklarda toplayabiliriz.
1- KISKANÇLIK: ilköğretim kademesinde bu davranış çok yaygındır. Bir öğrenci başka bir öğrenciyi kıskanır. Bu yüzden öğretmenlerin bütün öğrencilere eşit mesafede yaklaşması gerekir. Kıskançlığın nedeni arkadaşının ön plana çıkıp kendisinin arka planda kalacağını düşünmesidir. Bu yüzden ilköğretim öğrencileri sevmedikleri arkadaşlarının her olumsuz durumlarını öğretmene şikâyet eder. Maksat karşı tarafın popülerliğini yok etmektir.
2- YALAN SÖYLEME: Okula gelen çocukların büyük bir bölümü yalan söyler. Yalanlar genelde otorite korkusundan söylenir. Cezalandırılmaktan korktukları için yalan söyleme eğilimi gösterirler. Yalanlar kimi zaman şaka maksadı ile de söylenmektedir. Bu davranışın yok edilmesi uzun süreçler ve uğraşlar gerektirir. Yalan söyleyen çocuklar bazen tehlikeli davranışlarda bulunabilir.
3- KÜFÜR ETME: Şahsi varlığını tehdit altında hisseden ve durumdan sıyrılmak isteyen ve öfkesine hakim olamayan insanlar genelde küfür ederler. Küfürde amaç karşı tarafa duyulan kötü duyguların dile getirilmesidir. Karşı tarafı tahrik ederek yanlış yapmasını sağlamaktır. Küfür genelde sosyal çevreden beslenen bir davranıştır. Çok küfür eden birisinin mutlaka sosyal çevresinde küfür eden birileri vardır. Bu çocuk sosyal çevresinden soyutlanarak küfür etmesi engellenebilir.