
Dünyamızında içinde bulunduğu güneş sisteminde, güneşin haricinde 8 tane daha gezegen vardır. Daha önceleri güneş sisteminde 9 gezegen olduğu açıklanıyordu. Ancak Amerikan Uzay Üssü (NASA) yaptığı açıklama ile Plütonu gezegen listesinden çıkarttı. Nasaya göre Plüton artık bir gezegen değil. Plüton artık cüce gezegenler kategorsinde yer alıyor. Cüce gezegene kütlesi normal yıldızlardan daha büyük bir yıldız diyebiliriz. Bilim adamları Plütonun kütlesine yakın başka yıldızlarda keşfettikten sonra Plütonu cüce gezegenler kategorisine aldılar.
Güneş sisteminin haricinde uzayda bir çok sistemler mevcuttur. Uzay ucu bucağı olmayan bir sonsuzluktur. Bu sonsuzlukta günümüz teknolojisiyle kaç tane gezegen ve kaç tane sistem olduğu bilinmemektedir. Dünyaya olan mesafeler çok uzak olduğundan bunun bilinmeside yüzyıllar alacaktır. Çünkü dünyadan çıplak gözle gördüğümüz bir yıldızın ışığı aradaki mesafe nedeniyle bize yıllar sonra ulaşmaktadır. Yani gördüğümüz yıldızın hali yıllar öncesine ait. Bu nedenle uzayda kaç gezegen var sorusuna yanıt şu an için tahminlerden ibarettir.
Güneş sisteminde bulunan 8 adet gezegen ise şunlardır:
DÜNYA
Dünyanın güneşe olan uzaklığı 150 milyon kilometre. Yaşamakta olduğumuz gezegenimiz dünya güneş sistemindeki gezegenler arasında yaşamın olduğu tek gezegendir. Dünyamızın uydusu olan Ay çıplak gözle gördüğümüz çoğu kişinin gezegen olarak bildiği ancak gezegen olmayan gökcismidir.
Jüpiter
Jüpiterin güneşe olan uzaklığı 778 milyon kilometre. Jüpiterin dünyaya benzer özelliklerde yanardağ oluşumları ve içten ısınma gibi özellikleri vardır.
Venüs
Venüsün güneşe olan uzaklığı 149 milyon kilometre. Venüs biçimsel olarak dünyaya en benzer olan gezegendir. Yeryüzü sıcaklığı ise 400 derecedir.
Satürn
Satürnün güneşe olan uzaklığı 1 milyar 433 milyon kilometre. Satürn halkalı olmasıyla insanoğlunun hep dikkatini çekmiştir. Ayrıca atmosferi bulunan bir gezegendir.
Merkür
Merkürün güneşe olan uzaklığı 58 milyon kilometre. Güneşe en yakın mesafede bulanan gezegendir ve güneş sistemi içinde kütlesi en küçük olanıdır.
Mars
Marsın güneşe olan uzaklığı 227 milyon kilometre. Marsın dünyanın uydusu olan Ay gibi Deimos ve Phobos isminde 2 adet uydusu bulunmaktadır.
Uranüs
Uranüsün güneşe olan uzaklığı 2 milyar 876 milyon kilometre. Güneş etrafındaki dönüşünü yana yatmış bir şekilde sürdürür. Bunun nedeni 90 derece civarında bir açısal eksen eğikliğine sahip olmasıdır.
Neptün
Neptünün güneşe olan uzaklığı 4 milyar 503 milyon kilometre. Bu gezegen geri devinimli yörüngesi olan ve bu şekilde yörüngeye sahip tek bilinen uydu olan Triton isminde bir uyduya sahiptir.
Uzayda ise güneş sisteminden başka birçok gezegen sisteminin olduğu tahmin edilmektedir. Ancak günümüz teknolojisi ile bu gezegen sistemlerinin varlığını ortaya koymak mümkün değil. Uzay bilimcilerinin en önemli amaçlarından biride bu sistemleri ortaya çıkarıp, bir uzay haritası yaratmaktır.