
İlaç Kullanırken nelere Dikkat Edilmelidir
Öncelikle miadı geçmiş ilaçları kesinlikle kullanmamalıyız. Dolabımızda bekletmiş olduğumuz şurup vb. ilaçlar kapağı açıldıktan sonra kullanım süresi 1 ayı geçmiş ise kullanmamalıyız. Kutusundan çıkartılmış tabletler hava ile oksidasyona uğrayacağı için bunun yapısı bozulabilir. Kutusu açılmış tabletleri ve kapsülleri kesinlikle kullanmamalıyız. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar yanlışlıkla içilirse etkisi az olur, etki kaybına uğrar. Özellikle şurup ve göz damlası gibi ilaçların son kullanma tarihlerine çok dikkat etmemiz gerekir. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçlar alerjik reaksiyonlara sebep olabilirler. Hatta ölümcül dahi olabilirler.
Ambalajı açık kalan ilaçları kullanmak zarar verebilir. Ambalajı zarar gören ya da açık unutulan tabletlerde çok sorun olmasa da krem, damla ve şurup formlarında oksidasyon süreci başlayacağından içerisinde bakteri, mantar ve küf üremesine maruz kalacağından ambalajı açık olarak kalmış ilaçları kullanmak sağlığımıza zarar verebilir.
Son Kullanma Tarihi Geçmiş İlacı Kullanmanın Zararları Nelerdir
İlaçta miad, ilacın etkenliğinin %0.005’nin kaybı için geçen süreye biz ilaçta miad deriz. İlaçta miad son kullanma tarihiyle sınırlandırılmıştır. Son kullanma tarihini geçen ürünler en başta etki kaybına sebep olmaktadır. Son kullanma tarihi geçmiş bir ilacı yanlışlıkla yuttuğumuzda veya aldığımızda etkisinde belli zafiyet konusu olacaktır. Mümkün mertebe ilacı içmeden önce son kullanma tarihine bakarak ilacı yutmayı hastalara tavsiye ediyoruz. Miladı geçmiş bir ilacı yanlışlıkla içtiğimizde eğer alerjik bir reaksiyon oluşturmuş ise cildimizde veya kusma belirtileri başlamışsa en yakın bir sağlık merkezine gidip tıbbi yardım almalıyız.
Kapağı açılmış şuruplarda miad direk ilişkili değildir. Kapağı açılmış şurupların tüketilme süresi kısıtlanır. Bu maksimum 25 gün ile 30 gün arasıdır. Özellikle ilacı kullanan hastalarda kapağı açıldıktan sonraki kullanma süresine dikkat etmelerini özellikle tavsiye ediyoruz. Kapağı açılmış şurupların kullanma süresi kısalmaktadır. Onun için kapağı açılmış şurupların biz kullanım süresi bittikten sonra çöpe atılmasını tavsiye ediyoruz. Raflarımızda, evimizde ve oda koşullarında bulundurmamayı tavsiye ediyoruz.
Şurup Nasıl Saklanır
Şurupları kapağı açılmadığı sürece son kullanma tarihine kadar bekletebiliriz, kullanabiliriz. Kapağı açılmış şurupların antibiyotiklerde maksimum kullanma süresi 1 hafta – 10 gündür. Bu süre ateş düşürücü ve ağrı kesici şuruplarda 1 aya kadar sürebilir. Kapağı açılmış şurupları 25-30 derece oda sıcaklığında saklamalıyız. Buzdolabında şurupların saklanmasını eczacılar çok tavsiye etmiyoruz. Kapağı açılmış şurupların kullanım süresi dolduktan sonra saklanmasını uygun görmüyoruz.
İlaç Nasıl Saklanır
İlaçlar rutubetin ve nemin olmadığı ortamlarda saklanmalıdır. Çünkü bazı ilaçların içeriğindeki etken maddelerden dolayı rutubet ve nemden bozulabildiği için biz genelde ilaçlar buzdolabında, buzdolabının etrafı boş olması suretiyle saklanmasını tavsiye ediyoruz. Evde çocuk var ise anne ve babanın ilaçları çocuğun ulaşabileceği alanlara koymaması gerekir. Biz daha çok ev ortamında ilaçların ecza dolabında yani 25-30 derece altında oda sıcaklığında muhafaza edilmesini istiyoruz.
Buzdolabında saklanması gereken ilaçlarda vardır. Bunlar insülin, aşı ve prebiyotik dediğimiz ürünlerdir. Bu ürünler 2-8 derece arasında buzdolabının iç kesiminde saklanması daha uygundur. İlacın etken maddesinin bozulabildiği de düşünülerek ilaçları muhakkak ve muhakkak kutusunun üzerinde yazan saklama koşulunda saklamanızda fayda vardır.
Hangi Tip İlaçları Buzdolabında Saklamak Gerekir
İlacın genelde kutusu üzerinde saklama koşulları yazar. Genelde aşılar, prebiyotikler ve insülin ilaçları 2-8 derece arasında muhakkak ve muhakkak buzdolabında. Ve buzdolabının alt raflarında saklanmalıdır. Bunun haricindeki ilaçlar kapağı açık olsa bile muhakkak surette oda ısısında saklanmalıdır. Oda ısısı dediğimiz 25-30 derecede ilaçlar oda ısısında muhafaza edilmelidir. Buzdolabında saklanması gereken ilaçlar insülin, prebiyotik ve aşılar. Eğer buzdolabında saklanmaz ise öncelikle oda ısısında bu ilaçların etken madde formunda değişiklikler söz konusu olabilir. Buda bu ilaçları tüketen hastalarda alerjik reaksiyonlara ve değişik hastalıklara sebep olabilir.
Genelde her ilacı biz buzdolabında saklamayız. Çünkü ilaç üzerinde yazılı olan oda sıcaklığında muhafaza edilir. Kapağı açılmış bazı kremler, bazı tablet formları buzdolabında saklanabilir. Eczane koşullarında saklanabilen ilaçlar aynı şekilde evimizde de ya buzdolabında ya da oda koşullarında saklanabilir.