Gastrit, midenin iç bölümünde bulunan mide mukozasının iltihaplanmasıdır. Beslenme alışkanlığı, sigara kullanımı, yaşam biçimi, fazla alkol tüketimi gibi tetikleyiciler gastrit oluşmasına ve kendini hissettirmesini sağlar. Midede yanma, şişkinlik, bulantı ve ciddi rahatsızlık veren bir süreçtir. Beslenme alışkanlığına dikkat ederek, bu sürecin kalıcılığını ve yemeklerden sonra oluşacak sıkıntıları yok edebilirsiniz. Mide ve yemek borusuyla ilgili rahatsızlıkların ilk sıralarında yerini alır. Varlığı insanları yemek yerken tedirgin eder ve her an başlayacak korkusuyla yemeklerden zevk alamaz hale gelirsiniz. Açlık ve tokluk gastritin düşmanlarından biridir. Zamanında erken tedaviyle gastrit hastalığının önüne geçilebilir. Öyle ki, tedavi şekli çok önemlidir. İhmal edilmemeli ve oluşabilecek hastalıklara karşı önlem alınmalıdır. Gastrit için bitkilerden, sebze ve meyvelerden destek almak mümkündür. Gastritin önlemini almak için Ahmet Maranki’ nin tariflerinden faydalanmak gerekiyor. 1 fincan havuç suyu, 1 tatlı kaşığı lahana suyu ve 1 tatlı kaşığı balı karıştıralım. Bu harika karışımdan öğle yemeğinden ve yatmadan 1 saat önce günde 2 defa tüketilmelidir. Gastrit, yeyip içtiklerinizle alakalı olarak hafifler veya artış gösterir.
Balın mide için ne kadar faydalı olduğunu bir çoğumuz biliriz. Midedeki asidi, yanma hissini, ağrıyı ve bulantıyı alarak rahatlatma hissi verecektir. 1 çay bardağı sıcak suya, 1 çay kaşığı bal ve yarım limon sıkarak içelim. Midenizdeki yanmayı alarak yemeklerden tat almanın mutluluğunu yaşayacaksınız. Doğada bulunan her bitkinin bir çok hastalığa faydalı olduğunu biliyoruz. Gastritin diğer tetikleyicilerinden biri de strestir. Her şey de olduğu gibi mide hastalıklarının da baş düşmanıdır. Ebe gümeci de mide ağrılarına ve yanmasına bir çok kişi tarafından şifa niyetine tüketilmektedir. 1 bardak kaynar suyun içine 5 gr. ufalanmış ebe gümeci koyalım. Karışımı 10 dakika bekletelim ve günde 2 bardak içelim. Kantaron yağı vücudu içten ve dıştan temizleyen, mide yaralarına çok iyi gelen, yanma ve ağrı hissini yok eden mucizevi bitki yağlarından biridir. Vücudu tamamen arındıracak ve kendinizi daha sağlıklı hissetmeniz kaçınılmaz olacaktır. 1 bardak kaynar suyun içine 10 gr. kantaron koyalım. 10 dakika bekletelim, öğle ve akşam yemeklerinden önce bir bardak içelim. Bu karışımı 25 günlük kür halinde aralıksız kullanalım.
Bir çok hastalığa olduğu gibi gastrit sıkıntısının da çaresi olacaktır. Mide salgısını artıracak yiyecek ve içeceklerden uzak durmak veya azaltmak gastrite bağlı yaşanılan sıkıntıların da azalmasına yardımcı olacaktır. Buna bağlı olarak bazı ilaçlar ve aşırı alkol tüketimi de mide yanmasının sebepleri arasında gösterilmektedir. Hazır beslenmeler, asitli içecekler, baharatlı yemekler gibi tetikleyiciler gastrit oluşma riskini artıran faktörler arasında yer almaktadır. Papatyanın sakinleştirici etkisini bilirsiniz. Mide için de oldukça girişimci bir rol üstlenen papatyayı mutlaka denemelisiniz. Yemeklerden sonra içilecek papatya çayı, mideye dinginlik vererek yatıştıracaktır. Nane çayının da aynı şekilde etkisi olduğu bilinmektedir. Mide yanması için birbirinden farklı bitki, sebze ve meyvelerden destek almak mümkündür. Bu şifalıkların mide dostu olduğunu bilmek gerekir. 1 bardak kaynar suyun içine 10 gr. üzüm koyalım ve 10 dakika kaynatalım. Bu karışımı içelim. Midenizde oluşan asitlenmelere karşı müdahale edebilecek karışımlardan biridir. Gastrit çok yönlü ve yayılan bir hastalıktır. Bunun için erken müdahale ve yaşam biçiminde olumlu değişiklik, hastalığın ilerleyip daha ileri derecelere kadar gitmesini engeller. Uzun süre aç kalmayın ve midenize aşırı derecede yüklenmeyin. Masadan çok fazla doymadan kalkın ve mide dostu besinlerle beslenmeye dikkat edin.