Çoğumuz bilgisayarımızın kullanım süresince giderek yavaşlamasından şikayet ederiz ve bilgisayar nasıl hızlandırılır diye çareler ararız. Yavaşlama nedenleri çoğunlukla bilinçsiz kullanımdır. İşinize yarayacak bir kaç basit hamle ile bilgisayarınızın performansını arttırabilirsiniz. Öncelikle işe masaüstünüzden başlayın. Slayt, yüksek çözünürlüklü resim ve slayt benzeri öğeleri kullanmayın. Tek renk kullanın. İkinci olarak yapacağınız işlem performans tercihlerinden yüksek performansı seçmektir. Görünüm olarak tatmin etmeyebilir ancak cihazınızı çok rahatlatacaktır. En çok yapılan hatalardan olan çok ve gereksiz program kullanımını durdurun. Gereksiz olduğunu düşündüğünüz programları derhal silin. Sildiğiniz programları kayıt defterinden de temizlemelisiniz. Bu işlemi sıkça tekrar ederseniz sisteminiz oturmuş olur. Bir diğer önemli nokta da geçici dosyaların sürekli temizlenmesidir.
Temp ve Prefetch klasörlerini temizleyebilirsiniz. History, cookies vb tarayıcı klasörleri sürekli temizlenmelidir. Bu işle uğraşmak istemiyorsanız sizin yerinize yapan bir çok yazılım mevcut. Ccleaner programı basit ve işlevsel yönü ile ön plana çıkıyor. Şimdi işletim sisteminin kurulu olduğu diskin doluluğuna dikkatinizi çekiyoruz. Çoğu kullanıcı C diskini kullanır bu yüzden C diskinizde olabildiğince çok alan bırakmaya özen gösterin. Bu sayede sisteminizde şişme görünmez performansınız gözle görülür şekilde artar. İlk kez formatlama yaptığınızda yaklaşık 25 gb alan yeterli olacaktır. Harddiskinizi isteğinize göre birden çok parçaya bölebilirsiniz. NTFS tercih etmelisiniz.
Kişisel verilerinizi, müzik, video ve daha birçok çeşit dökümanınızı sisteminizin kurulu olmadığı diskte bulundurmalısınız. Böylece hem performansınız artar hem de olası bir format durumunda verilerinizi kolaylıkla muhafaza edebilirsiniz. Programlarınızı kullanırken ayarlarını kesinlikle kontrol etmelisiniz. Varsayılan ayarları kullanmanız belki de cihazınızın kaldıramayacağı bir yük haline gelebilir. Bilgisayarınızın özelliklerine göre ayar yaptığınızda herhangi bir kasma ile karşı karşıya kalmazsınız.
Özellikle ücretsiz indirdiğiniz programlarda bir çok gereksiz yan ürün bulunur. Tarayıcınızda işlevsiz arama çubukları, reklam sekmeleri performans kaybına yol açar. Varsayılan ayarlarda genellikle program sistem açıldığında otomatik olarak başlar. O programla işiniz olmadığı halde boşuna RAM kullanımı ortaya çıkar. Bu da sizin için negatif bir durumdur. Son olarak kullanmadığınız servisleri devre dışı bırakmalısınız. Örneğin kablosuz ağ yapılandırma servisi eğer kablosuz ağ kartı kullanmıyorsanız boşuna çalışmaktadır. Servis otomatik olarak çalıştığından siz devre dışı bırakana kadar çalışmaya devam edecektir.