Bebeğinizi bazı sebeplere bağlı olarak anne sütü ile besleyemeyebilirsiniz. Ancak günümüzde bebekler için üretilen hazır mamalarda anne sütüne oldukça yakın üretilmektedir. Bebeğin biberonla beslenmesi bebek için yapacağınız bakımların en önemlilerinden bir tanesidir. Bu nedenle biberon konusunda çok dikkatli davranmalısınız.
Biberonla beslenme yöntemleri
- Biberon ile sütü bebeğinize vermeden önce mutlaka ısıtmalısınız. Sütün sıcaklığını ölçmek için biberondan birkaç damla bileğinize damlayıp sıcaklığı kontrol edebilirsiniz.
- Beslemeye başlamadan önce bebeğinizi kolunuza rahat bir şekilde yatırın. Bebeğiniz tamamen düz yatarsa beslenme anında güçlük yaşayabilir ve nefes almakta zorlanabilir.
- Bebeğiniz doyduğu anda onu kaldırmalısınız. Ayrıca yuttuğu havayı dışarı atabilmesi için nazik hareketlerle sırtına vurarak gazını çıkartmasına yardımcı olmalısınız.
Bebeğinizi gün içinde kaç defa beslemelisiniz?
Bebeğinizi hangi yöntemle beslerseniz besleyin aç olduğunu fark ettiğiniz anda onu beslemelisiniz. Eğer bebeğinizi hazır mama kullanarak besliyorsanız bebeğiniz anne sütü ile beslenen bebeklerden daha çok tok kalacaktır. Bebek gün için 2 – 3 saatte bir beslenmek ister. Bazı bebeklerde bu oran daha kısa olabilir.
Bebeğe kendi sütünüzü vermeyi mutlaka deneyin!
Bebeğinizi doğduğu andan itibaren çok kısa bir süre de olsa yalnızca kendi sütünüz ile beslenmeniz onun için oldukça yararlı bir başlangıç olacaktır. Vücudun salgıladığı ilk süt yani ‘’kolostrum’’u emmeyi başaran bebekler yaşamının ilk 3 günü enfeksiyonlara karşı daha dayanıklı olur.